ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Πρόγραμμα δράσης ΟΛΜΕ & ΓΣ ΕΛΜΕΣ 24-02-2014

Στην ΓΣ των Προέδρων ΕΛΜΕ στις 27/02/2014 αποφασίστηκε το παρακάτω πρόγραμμα δράσης:
Πέμπτη, 6/3/2014: Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρίωρη στάση εργασίας (11–2 μ.μ. και 2–5 μ.μ.) και να γίνει πρόταση στις ΕΛΜΕ, που θα οργανώσουν συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας, να κηρύξουν τρίωρη στάση, συμπληρωματικά.
Πέμπτη 13/03 και Παρασκευή 14/03/2014: Συμμετοχή στην 48ωρη απεργία που έχει ήδη προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.
 
Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τη 2η ημέρα της απεργίας (14/03) και Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ την επόμενη (15/03) για την εκτίμηση της κατάστασης και την  κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
 

Αυτή ακριβώς ήταν και η πρόταση του εκπροσώπου της ΑΔ.Ε.Κ.Ε. οτην Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Σερρών την περασμένη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014.

Δείτε τη ομιλία του εκπροσώπου της ΑΔ.Ε.Κ.Ε. στην Γενική Συνέλευση, Ηλία Τσουχνικά:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σε λίγες μέρες τελειώνει  το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας και κάποιοι συνάδελφοί μας οδηγούνται  στην απόλυση. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1911  που θα έχουμε απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων.
Λοιπόν, πρέπει να αντιδράσουμε. Όχι μόνο από αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας αλλά και για μας τους ίδιους.
Γιατί όμως για μας; Κινδυνεύουμε και εμείς ; Δυστυχώς όλα δείχνουν αυτό.
 
Ας τα πάρουμε ένα -  ένα :
1. Είμαστε από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης μαζί με τους γιατρούς και το λένε. Αφού μας μείωσαν κατά 30.000 σε τρία χρόνια με άλλους τρόπους, τώρα λένε ότι μέσα στους 11.400 Δ.Υ που θα απολυθούν φέτος, θα υπάρχουν και εκπαιδευτικοί. Τι νομίζετε ότι θα είναι από τα δικά τους παιδιά ή από μας που διοριστήκαμε όλοι χωρίς ρουσφέτι.

2. Οι προαγωγικές, πανελλαδικού τύπου, εξετάσεις για όλες τις τάξεις στο νέο Λύκειο, με 50% των θεμάτων από τράπεζα θεμάτων και με υποχρεωτικό το 10 στα μαθηματικά και την γλώσσα για την προαγωγή, και συμμετοχή του βαθμού Α και Β Λυκείου στον βαθμό εισαγωγής στο πανεπιστήμια, μετατρέπουν το λύκειο σε διαρκές εξεταστικό κέντρο, αυξάνουν το άγχος μαθητών και γονέων, και αυξάνουν την μαθητική διαρροή τουλάχιστον κατά 30%. Αυτό θα μειώσει τις οργανικές στα λύκεια ανάλογα. Ταυτόχρονα η χρησιμοποίηση των αποτελεσμάτων από όλα τα λύκεια θα κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία με συνέπεια κλείσιμο των τελευταίων σχολείων και επιπλέον μείωση των οργανικών.
 
3. Στον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται 1.676 νέες καταργήσεις -συγχωνεύσεις σχολείων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι ο λόγος που δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία των μεταθέσεων έχει σχέση μ’ αυτό. Θα ανακοινωθούν οι συγχωνεύσεις σχολείων 2 μέρες μετά τις εκλογές και στη συνέχεια οι ελάχιστες μεταθέσεις και οι πολλές μειώσεις οργανικών.
 
4. Τέλος η από το Σεπτέμβριο αξιολόγησή μας έτσι όπως ψηφίστηκε και για τους λόγους που ανέπτυξα στην προηγούμενη συνέλευση, θα βρει τους “ελλιπείς”’ συναδέλφους για να δέσουν με τις μειώσεις των οργανικών, ενώ η αυτοαξιολόγηση των σχολείων  θα κατηγοριοποιήσει και πάλι τα σχολεία, με αδικημένα τα σχολεία της περιφέρειας και των φτωχών περιοχών. Γιατί φυσικά η απόδοση των μαθητών και των σχολείων έχει σχέση, και με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών, και από το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και των συγγενών του μαθητή, και με το κοινωνικό περίγυρο, και με τα λάθος εκπαιδευτικά προγράμματα και βιβλία του υπουργείου, και με μας, αλλά όχι μόνο με μας.
 
Έχουμε και πολλά άλλα προβλήματα που τα γνωρίζετε. (μισθοί, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,  πειθαρχικό, ωράριο, αριθμός μαθητών ανά τάξη,)        
Νομίζω πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε ένα όριο. Τι άλλο πρέπει να μας κάνουν για να αντιδράσουμε; Πώς όμως;
Η πρόταση της ΟΛΜΕ για 7ήμερη απεργία  είναι  ρεαλιστική; Πόσοι συνάδελφοι θα ακολουθήσουν;
Επειδή η πάγια θέση μας είναι ότι, μόνο απεργίες με υψηλά ποσοστά μπορούν να αποδώσουν και επειδή στην προηγούμενη 24ωρη, για τον ίδιο λόγο, απεργία, είχαμε ποσοστό σχεδόν 20% (στις Σέρρες) και πανελλαδικά άγνωστο ακόμη ποσοστό, δεν είμαστε αισιόδοξοι. Κάνουμε λοιπόν την παρακάτω πρόταση:
 
Ναι στην 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Μαρτίου αλλά συνέλευση το απόγευμα της 14ης Μαρτίου για εκτίμηση της κατάστασης. Αν τα ποσοστά είναι ικανοποιητικά, συνεχίζουμε. Συνέλευση προέδρων στις 15/3. Πιθανή συνέχιση της απεργίας από 17/3.

Είναι σημαντικό να υπάρχει  μέχρι τότε η απειλή για πενθήμερη απεργία από τις 17/3 και να μην καταλήξουμε από τώρα σε ναι ή όχι σε αυτήν. Γιατί όπως φαίνεται από την τελευταία συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον υπουργό, η πίεση του τελευταίου διαστήματος έφερε αποτέλεσμα και λιγοστεύει πια η πιθανότητα απολύσεων (εκεί έγινε λόγος μόνο για 250 απολύσεις).

Δράσεις και συλλαλητήρια μέχρι τότε πανελλαδικά και καλά οργανωμένα.
Αν δεν είναι σε όλα αυτά  μεγάλη η συμμετοχή των συναδέλφων, θα έχουμε άλλη μια ήττα, εφιαλτική για κάποιους, τραγική για  όλους μας.

Σας ευχαριστώ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: