ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

8 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα των Γυναικών

Το φετινό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Γυναικών είναι “Η ισότητα για τις Γυναίκες είναι πρόοδος για όλους” ενώ το θέμα του εορτασμού του 2013 ήταν “Μια υπόσχεση είναι μία υπόσχεση. Ώρα για δράση για τον τερματισμό της βίας ενάντια στις γυναίκες”.
 Το τραγούδι One Woman για τις γυναίκες όλου του κόσμου, έγινε στα πλαίσια της περσινής εκστρατείας για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών (IWD), που αρχικά ονομαζόταν Διεθνής Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο. Σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου το επίκεντρο των εορτασμών κυμαίνεται από μία γενική γιορτή του σεβασμού, της εκτίμησης και της αγάπης προς τις γυναίκες έως σε μια γιορτή για τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά επιτεύγματα των  γυναικών.
Ξεκίνησε ως μια σοσιαλιστική πολιτική εκδήλωση, ο εορτασμός αναμείχθηκε με τον πολιτισμό πολλών χωρών, κυρίως στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Σε ορισμένες περιοχές, η μέρα έχασε την πολιτική γεύση της και έγινε απλώς μια ευκαιρία για να εκφράσουν οι άνδρες την αγάπη τους για τις γυναίκες με έναν τρόπο σαν ένα μίγμα της Ημέρας της Μητέρας και της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.
Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, το θέμα του εορτασμού επικεντρώνεται στην πολιτική και κοινωνική ευαισθητοποίηση των αγώνων των γυναικών όλου του κόσμου για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους, όπως αυτά ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Αυτή την ημέρα ορισμένοι άνθρωποι την γιορτάζουν φορώντας μοβ κορδέλες.

Πως καθιερώθηκε.
Οι πρώτοι εορτασμοί για την Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιήθηκαν από τους Αμερικανούς σοσιαλιστές σε πολλές διαφορετικές ημερομηνίες : Στις 3 Μαΐου του 1908 στο Σικάγο, στις   28 Φλεβάρη 1909 στη Νέα Υόρκη και στις 27 Φλεβάρη 1910 στη Νέα Υόρκη.
Τον Αύγουστο του 1910 η διεθνής διάσκεψη Γυναικών διοργανώθηκε πριν την γενική συνέλευση της Σοσιαλιστικής Δεύτερης Διεθνούς στην Κοπεγχάγη. Εμπνευσμένη εν μέρει από τους αμερικανικούς σοσιαλιστές, η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Λουίζ Τσάϊτς πρότεινε τη δημιουργία μιας ετήσιας «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» και υποστηρίχθηκε από την σοσιαλίστρια και μετέπειτα κομμουνίστρια ηγέτιδα, Κλάρα Τσέτκιν, χωρίς, ωστόσο να ορισθεί ημερομηνία στο εν λόγω συνέδριο. Οι σύνεδροι (100 γυναίκες από 17 χώρες), συμφώνησαν με την ιδέα ως μια στρατηγική για την προώθηση της ισότητας των δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Το επόμενο έτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (στις 19 Μαρτίου 1911) εορτάστηκε για πρώτη φορά, με πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Οι γυναίκες απαιτούσαν να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και να κατέχουν δημόσια αξιώματα. Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν κατά των διακρίσεων στην απασχόληση, λόγω φύλου. Οι Αμερικανίδες συνέχισαν να γιορτάσουν Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.
Τα επόμενα χρόνια έγιναν κάποιες απεργίες ή διαδηλώσεις που ηγούνταν γυναίκες αλλά καμία από αυτές δεν πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έγινε στις 8 Μαρτίου, επειδή η ημέρα εκείνη ήταν Κυριακή. Από τότε καθιερώθηκε ο εορτασμός να γίνεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους.
Στην Σοβιετική Ένωση εορταζόταν επίσημα μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 και καθιερώθηκε σαν αργία από το 1965.
Στον δυτικό κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έγινε δημοφιλής από το 1977, μετά την ανακήρυξη από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, της 8ης Μαρτίου ως Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών και της Παγκόσμιας Ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: