ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Νοσήλια και φάρμακα και ΝΕΡΙΤ = 25 + 1 + 3

Μέτρα, που απορρέουν από τις υποχρεώσεις των μνημονίων που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ τον Νοέμβριο του 2012, εφαρμόζει με επιμέλεια, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, από 1 Ιανουαρίου 2014.
Σύμφωνα με εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΒΛΓ2Θ-6Λ6) που απέστειλε το υπουργείο Υγείας την 31η Δεκεμβρίου 2013 στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ.Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο, δηλαδή τα 5 ευρώ που καταβάλλονται για την επίσκεψη στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Από 1 Ιανουαρίου 2014 ισχύει το μέτρο της κράτησης 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή
(η εφαρμογή ξεκινά από τις 8 Ιανουαρίου) για την εκτέλεσή της στα φαρμακεία της χώρας. Εκείνοι που θα πληρώνουν μόνο 1 ευρώ ανά συνταγή, θα είναι όσοι παίρνουν το πολύ  3 φάρμακα, γιατί μέχρι τόσα επιτρέπεται σήμερα να αναγράφονται σε μία συνταγή και μόνο αν τα φάρμακα ανήκουν στην ίδια κατηγορία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Οι ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα πολλαπλών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για κάθε συνταγή διαφορετικού πρωτοκόλλου επιπλέον άλλο 1 ευρώ. Δηλαδή αν πάσχουν από 3 νοσήματα (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση) και χρειάζονται 1 φάρμακο για το κάθε νόσημα, θα πρέπει να λαμβάνουν διαφορετική συνταγή για το καθένα, οπότε θα επιβαρύνονται με 3 Ευρώ αντί για 1 Ευρώ.
Με την υπ’ αριθμό ΥΑ 46/31.12.2013 – ΦΕΚ Β 3371 – 31.12.2013 και σύμφωνα με τον νόμο 4173/2013 «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» (ΦΕΚ Α΄ 169), και ειδικότερα τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 6.
ΑΡΘΡΟ ΜΟΝΟ
Καθορίζουμε, ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας, το ύψος του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της εταιρείας με την επωνυμία «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ» (στο εξής «ΝΕΡΙΤ ΑΕ»), τα υπόχρεα πρόσωπα για την καταβολή του και τον τρόπο είσπραξής του, ως εξής:
1. Το ύψος του ανταποδοτικού τέλους ανέρχεται στο ποσό των τριών (3) ευρώ μηνιαίως ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρονική περίοδο στην οποία αυτός αναφέρεται.
2. Υποχρέωση για την καταβολή αυτού του τέλους έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο για κάθε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα για την οποία υπάρχει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.”
Εξαιρετικό “ανταποδοτικό” τέλος για μία υπηρεσία που δεν παρέχεται, αφού η ΝΕΡΙΤ δεν υπάρχει.

Συμπέρασμα: Αν αρρωστήσεις και πας σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ θα δώσεις 20 ευρώ ή εκτός ΕΟΠΥΥ 40-70 ευρώ για την εξέταση, θα πληρώσεις 10-100 ευρώ για τυχόν εργαστηριακές εξετάσεις, θα πληρώσεις 25% συμμετοχή στην τιμή του φτηνού γενόσημου φάρμακου και 100% την διαφορά από την τιμή αυτού που λαμβάνεις, άλλα 15-45 ευρώ κατά περίπτωση και σε περίπτωση μακροχρόνιου νοσήματος, κάθε φορά που θα πηγαίνεις για συνταγή, θα πληρώνεις 5 ευρώ ή 10 ευρώ για τρίμηνη.
Και αφού είσαι άρρωστος, θα κάτσεις σπίτι να χαζεύεις την ΝΕΡΙΤ των 3 ευρώ τον μήνα. Μόνη σου παρηγοριά θα έχεις την σκέψη ότι θα ξαλαφρώσεις οικονομικά όταν σου επιστραφεί η παρακράτηση 2% της εισφοράς αλληλεγγύης, αφού έτρεξες στις 31 Δεκέμβρη να κάνεις αίτηση στη Δ.Ο.Υ.      






Δεν υπάρχουν σχόλια: