ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Πρώτο κουδούνι, με μάσκες ενάντια στην πανδημία

 Φέτος, η σχολική χρονιά ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου (όπως γίνεται κάθε χρόνο) και ενώ είχε εκδηλωθεί ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19,

   χωρίς καθαρίστριες,

   χωρίς απολυμαντικά,

   χωρίς διαγνωστικά τεστ του ιού,

   χωρίς τον αναγκαίο αριθμό καθηγητών,

   χωρίς επαρκείς αποστάσεις στις σχολικές αίθουσες και στα μέσα μεταφοράς,

   με μεγάλο αριθμό μαθητών στα τμήματα, πολλά από τα οποία με 27+ μαθητές,

   με ακόμη λιγότερα χρήματα για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναλυτικότερα,

προσελήφθη ο ίδιος αριθμός καθαριστριών με πέρυσι, με την διαφορά ότι οι συμβάσεις έγιναν τρίωρες αντί για τετράωρες, με αποτέλεσμα ο καθαρισμός αιθουσών και βοηθητικών χώρων να είναι πλημμελής.

Απολυμαντικά υγρά δεν υπάρχουν και όπου υπάρχουν λίγα, αυτά ή υπάρχουν από πέρυσι ή τα προμηθεύτηκαν τα σχολεία με χρήματα των γονέων, κυρίως.

Η δημόσια υγεία είναι απροστάτευτη, έχοντας τρομακτικά κενά σε θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (περισσότεροι από 30.000). Η παντελής έλλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  για εξέταση  και υποβολή σε τεστ του γενικού πληθυσμού καθώς και η απουσία σχεδιασμού για την διενέργεια επαναλαμβανόμενων ΔΩΡΕΑΝ τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν κρούσματα, δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους.

Την περσινή χρονιά χρειάστηκαν πάνω από 40.000 αναπληρωτές. Και αν προσθέσουμε και τις 3.500 νέων συνταξιούχων και τις αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό εξ αιτίας της πανδημίας, προκύπτει ότι χρειαζόμαστε χιλιάδες  αναπληρωτές ακόμη, σε σχέση με τον αριθμό των προσλήψεων που έγιναν φέτος.

Οι μαθητές που είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους στα σχολεία που φοιτούν, στοιβάζονται στα βαρυφορτωμένα “σχολικά” λεωφορεία που αγκομαχούν, χωρίς να τηρούνται ούτε στο ελάχιστο οι οδηγίες του υπουργείου, που παρεμπιπτόντως, με απόφασή του στις 30 Αυγούστου, αύξησε την πληρότητα των σχολικών λεωφορείων στο 100% από το 70% που ήταν τον φετινό Μάιο.

Πιθανότατα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, αν όχι στον κόσμο όλο, που μέσα σε πανδημία, ανοίγει τα σχολεία φέτος με περισσότερους μαθητές στην τάξη,  από πέρυσι. Ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα παραμένει επικίνδυνα μεγάλος (25-27-28), συχνά στριμωγμένους σε μικρές αίθουσες, δύο μαθητές κολλητά ανά θρανίο, αυξάνοντας την ευκολία μετάδοσης του ιού, κίνδυνος που αυξάνει με την περιφορά μόνιμων και κυρίως αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε 3, 4 ή και 5 σχολεία προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας τους.

Και ενώ στην Νέα Δημοκρατία ετοιμάζουν το νομοσχέδιο για την αξιολόγησή μας και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ο Πρωθυπουργός, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εξαίρεσε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Ανακοίνωσε τεράστια αύξηση στα κονδύλια των εξοπλισμών πολεμικών όπλων  και καθήλωση των προϋπολογισμών της Παιδείας και της Υγείας, των τομέων δηλαδή που θα έπρεπε να ενισχυθούν γενναία και επιπλέον, λόγω της πανδημίας.

 Η απουσία οργάνωσης και η ασχετοσύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο καθώς περνούν οι μέρες.

   Το μπάχαλο της ημέρας του αγιασμού οφείλεται στην εγκύκλιο με τις οδηγίες της ημέρας, η οποία στάλθηκε από το Υπουργείο αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν πλέον όλα τα σχολεία είχαν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους και τον είχαν ανακοινώσει στους ενδιαφερόμενους.

   Οι μάσκες δεν είχαν φτάσει στα σχολεία μέχρι την Παρασκευή και έπρεπε μέσα στο Σαββατοκύριακο να τις παραλάβουν συνάδελφοι από τους Δήμους ή να τις περιμένουν το –πολύ- πρωί της Δευτέρας, στα σχολεία. Όλη η Ελλάδα γελάει με τις μάσκες γίγας που στάλθηκαν σε κάποια σχολεία.

  Ανακοίνωνε πασιφανώς μη ρεαλιστικές ημερομηνίες ανοίγματος των σχολείων. Αρχικά έκανε λόγο για την 1η Σεπτεμβρίου, στην συνέχεια ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ότι πρόκειται για ομόφωνη απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα” και έπειτα από λίγες ημέρες δήλωσε ότι θα υποδείξει την οριστική ημερομηνία στις 30 Αυγούστου, καλώντας τους γονείς να έχουν ως τότε επιστρέψει από τις διακοπές,  με τα σχολεία να κτυπούν πρώτο κουδούνι την 14η Σεπτεμβρίου, με τα γνωστά τραγελαφικά με τις μάσκες.

   Στο σήριαλ για τις μάσκες, η υπουργός αρχικά ήταν κατηγορηματική “Επαφίεται στον καθένα να φροντίσει για την προμήθεια της μάσκας”, εξηγώντας ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές ενώ η Γ.Γ. του υπουργείου συμπλήρωνε ότι “η μάσκα είναι ένα ‘προσωπικό εργαλείο’ και ότι την δαπάνη για την προμήθειά τους οφείλουν να την υποστούν γονείς και εκπαιδευτικοί” παρά την υποχρεωτικότητά της στα σχολεία! Βέβαια, μετά την γενική κατακραυγή και τις διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να τις παραχωρήσει δωρεάν.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος “άδειασε” την υπουργό Παιδείας. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επιφύλαξε τρία γερά αδειάσματα για την υπουργό μας.

   Το πρώτο, η γνωμοδότησή της ότι η αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια, που προσπάθησε να επαναφέρει η κ. Κεραμέως θεωρώντας το παιδαγωγικό μέτρο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί είναι αντίθετο με το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Η αρχή, γνωμοδότησε ότι ενώ έχει όντως παιδαγωγικό χαρακτήρα  ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών όταν γίνεται μέσα στο σχολείο, εντούτοις οι απολυτήριοι τίτλοι και τα πιστοποιητικά σπουδών, συνιστούν έγγραφα αποδεικτικά της φοίτησης, της επίδοσης και της ολοκλήρωσης ενός σταδίου εκπαίδευσης των μαθητών.

   Το δεύτερο άδειασμα, ήρθε για τα Θρησκευτικά. Η Αρχή Προστασίας ΔΠΧ έκρινε ότι η δήλωση των γονέων για την απαλλαγή από το μάθημα θρησκευτικών πρέπει να γίνεται με απλή επίκληση λόγων συνείδησης (και όχι “θρησκευτικής” συνείδησης) όπως αναγράφει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.

   Το τρίτο και γερό άδειασμα όμως, η ΑΠΔΠΧ το επιφύλαξε για τα τηλεμαθήματα, και ειδικά το λεγόμενο live streaming, δηλαδή την ταυτόχρονη μετάδοση του ζωντανού μαθήματος. Παρότι η Αρχή δέχθηκε ότι κατ αρχήν είναι σύννομη η μετάδοση, έκανε πλήθος παρατηρήσεων για τον τρόπο εφαρμογής της καθώς και για την έκθεση αντικτύπου που κρίθηκε ελλιπής, και τέλος έδωσε στο υπουργείο Παιδείας 3 μήνες προθεσμία για να συμμορφωθεί προς τις παρατηρήσεις, αλλά και να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους μαθήματος.

Βέβαια, στις ανακοινώσεις του υπουργείου δεν θα βρεθεί τίποτα από τα προηγούμενα, παρά μόνο θριαμβολογίες χωρίς περιεχόμενο και υποσχέσεις ότι θα λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις για τη διαγωγή. Βοηθούν και οι δημοσιογράφοι όσο μπορούν στην αποσιώπηση της αλήθειας.

Σε σχέση με τις «Οδηγίες προς Διευθυντές και Εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 2020-21» (Αριθ. Πρωτ.: 121802/ΓΔ4  15-09-2020) προτείνουμε στους Δ/ντες των σχολείων και τους συλλόγους διδασκόντων για τους μαθητές που θα απουσιάσουν καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού να δηλώσουν ότι η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας (κάμερες) καθίσταται δυσχερής, και να προταθεί η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού διαδικτυακών τμημάτων, στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

   Επίσης, και ο Συνήγορος του Πολίτη,  άδειασε την Κεραμέως για το ζήτημα των προσλήψεων αναπληρωτών από προσωρινούς πίνακες, διαπιστώνοντας κακοδιοίκηση και πιθανούς αποκλεισμούς εκπαιδευτικών, που αύριο θα τινάξουν στον αέρα το σύστημα προσλήψεων, όταν αυτοί οι συνάδελφοι δικαιωθούν. 

Τέλος, η υπουργός Παιδείας προκάλεσε και νέο αναβρασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, ανακοινώνοντας μελλοντικές προσλήψεις τριμηνιτών αναπληρωτών, δηλαδή αναλώσιμων εργαζομένων, χωρίς δικαιώματα, για να στηρίξουν το έργο της τηλεκπαίδευσης και να αναπληρώσουν όσους εκπαιδευτικούς τυχόν ασθενήσουν.

Μήπως ήρθε η ώρα να ζητήσουμε, σαν συνδικάτο, την παραίτησή της;

Στα τοπικά θέματα, για τα οποία θα υπάρξει άλλο ενημερωτικό, απαράδεκτο είναι το γεγονός ότι το ΑΠΥΣΔΕ Κ. Μακεδονίας δεν είχε συνεδριάσει για περισσότερο από μήνα, ώστε να αποδεσμεύσει τους Διευθυντές που έχουν παραιτηθεί και έτσι να μπορέσει το ΠΥΔΣΕ Σερρών, αφού τοποθετήσει τους νέους Διευθυντές, να κάνει επιτέλους τις τοποθετήσεις των λειτουργικά υπεράριθμων, αποσπασμένων και αναπληρωτών συναδέλφων.

 Ευχόμαστε καλή, δημιουργική - και ευελπιστούμε σε δίκαιη και δημοκρατική – θητεία σε όλα τα νέα στελέχη εκπαίδευσης της περιοχής μας.

             Αδέσμευτη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών  ΑΔ.Ε.Κ.Ε.

 Σέρρες,  21/9/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: