ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΑΔ.Ε.Κ.Ε. για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021 σε συνθήκες πανδημίας.

 Συνάδελφοι, ξεκινά μια δύσκολη σχολική χρονιά με πολλά προβλήματα.

Κατ’ αρχάς, χαιρετίζουμε ως θετικό γεγονός τον διορισμό των συναδέλφων στην ειδική αγωγή, κάτι που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εκτελέστηκε από την τωρινή.
Θετικό γεγονός είναι και η πρόσληψη των αναπληρωτών για πρώτη φορά μέσα στον Αύγουστο. Ελπίζουμε να γίνει άμεσα και ο διορισμός των 10.000 μονίμων εκπαιδευτικών στην Γενική Παιδεία.

Στα πάμπολλα αρνητικά τώρα, κατά την περσινή σχολική χρονιά νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ κάποιες  απαράδεκτες για μας ρυθμίσεις, όπως:

   η εξίσωση των αγορασμένων διπλωμάτων των κολεγίων με τα πτυχία των πανεπιστημίων,

   η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων,

  ο αποκλεισμός 3 χρόνων για τους αναπληρωτές που απορρίπτουν διορισμό,

η επαναφορά της απόλυτης προτεραιότητας των πολυτέκνων στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις,

η απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική τροπολογία  περί ζωντανής αναμετάδοσης και βιντεοσκόπησης των μαθημάτων που γίνονται μέσα στις σχολικές αίθουσες,

η κατάργηση της κοινωνιολογίας και άλλα.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, εντελώς αιφνιδιαστικά, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία για την άμεση αντικατάσταση (διορισμό) των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Το περιεχόμενο της τροπολογίας πρόδιδε και τον σκοπό της τόσο γρήγορης διαδικασίας. Επιστροφή στη λογική των «δικών μας παιδιών», της κομματοκρατίας μέσω αδιαφανών και πελατειακών πρακτικών. Απέκλεισε, για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου από το συμβούλιο επιλογής και διόρισε ξεδιάντροπα τους διευθυντές των Διευθύνσεων με ένα, επίσης διορισμένο, κεντρικό πενταμελές συμβούλιο.

Το Υπουργείο επίσης:

   Τροποποίησε στην διάταξη περί ζωντανής μετάδοσης αλλάζοντας, ύποπτα και στα μουλωχτά, την φράση «…είναι δυνατή … η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση …» με τη φράση «…παρέχεται .. η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση …»

   Προσέλαβε αναπληρωτές από προσωρινούς πίνακες.

   Άλλαξε, προς το δυσμενέστερο, το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων,

   Στέρησε από τους νεοδιόριστους συναδέλφους το δικαίωμα άδειας ανατροφής,

   Ζήτησε να γίνουν όλες οι τοποθετήσεις των λειτουργικά υπεράριθμων και αποσπασμένων μέχρι τις 14 Αυγούστου, πριν γίνουν οι συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων, πριν  οριστικοποιηθούν τα τμήματα, αποδεικνύοντας έτσι την ασχετοσύνη και την ανοργανωσιά των στελεχών του.

Σε σχέση με την πανδημία, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκανε κανένα σχεδιασμό και καμία προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων με όρους που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Η υπουργός της Ν.Δ. δεν εφαρμόζει  στα σχολεία τα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς για τους δημόσιους χώρους. Εξαντλείται στη δημαγωγία και στην επικοινωνιακή πολιτική φτάνοντας στο σημείο στο σημείο να μιλήσει για Πανελλαδικό μέσο όρο μαθητών ανά σχολική αίθουσα. Παίζει με τη νοημοσύνη μας προσβάλλοντας τη στοιχειώδη λογική. Η χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς που μιλάνε στις 4 ή 5 ώρες του μαθήματος είναι πρακτικά αδύνατη.

Ζητάμε:

Άμεση απόσυρση όλων των νομοθετημάτων του τελευταίου έτους, εκτός από τους διορισμούς εκπαιδευτικών.

  Άμεση νομοθέτηση για μόνιμα λιγότερους μαθητές ανά τμήμα.

  Άμεσο μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών γενικής αγωγής.

  Άμεση αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία.

Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων.

  Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Συνάδελφοι,

η ΑΔ.Ε.Κ.Ε. θα συνεχίσει να σας ενημερώνει για τα εκπαιδευτικά δρώμενα, με καθαρή και ακομμάτιστη ματιά, αλλά και να αγωνίζεται για τα δικαιώματά σας, όσο της επιτρέπεται από τη μικρή δύναμη που έχει στο ΔΣ της ΕΛΜΕΣ και από την μη παρουσία της στο ΠΥΣΔΕ Σερρών.

Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά, με υγεία για όλους.

Αδέσμευτη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών  ΑΔ.Ε.Κ.Ε.

 Σέρρες,  7/9/2020


Δεν υπάρχουν σχόλια: