ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΑΔ.Ε.Κ.Ε.: 1ο Ενημερωτικό Δελτίο 2017 - 2018

Αδέσμευτη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών   (ΑΔ.Ε.Κ.Ε)

1ο Ενημερωτικό Δελτίο 2017 - 2018

Σας ενημερώνουμε, συνοπτικά, για τα γεγονότα των προηγουμένων τριών μηνών.

Συνέδριο της ΟΛΜΕ:
Το 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ απέδειξε αυτό που φωνάζουμε τα τελευταία χρόνια: Ο κλαδικός μας συνδικαλισμός είναι ανύπαρκτος, ανίκανος να αρθρώσει πολιτικό λόγο, ανίκανος έστω και να επικαιροποιήσει τις θέσεις του κλάδου. Η αφωνία και η ουσιαστική παράλυση του συνδικάτου αποτελεί συνειδητή επιλογή όλων των κομματικών παρατάξεων καθώς, αντί να 


συνθέσουν τις προτάσεις τους, εκεί που υπήρχαν συμπτώσεις θέσεων, κατέθεσαν ξεχωριστά σχέδια απόφασης που φυσικά δεν συγκέντρωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία. Δεν είναι τυχαίο ότι στα χρόνια των μνημονίων έχουμε δεχτεί τα περισσότερα χτυπήματα από όλους τους κλάδους του δημοσίου.

Ελάχιστα ψηφίσματα έγιναν δεκτά, ανάμεσα στα οποία δύο απ’ όσα  κατέθεσαν οι Ανεξάρτητες Ενωτικές Κινήσεις, μια καταγγελία για τις πρακτικές του κ. Κολύμπαλη, και μια που αφορά στις αλλαγές του μαθήματος της Ιστορίας, τα οποία επισυνάπτουμε. Στο νέο ΔΣ συμμετέχουν η ΔΑΚΕ με τρεις έδρες, όσες και το 2015, οι ΣΥΝΕΚ επίσης με τρεις, οι Παρεμβάσεις και το ΠΑΜΕ με δύο έδρες, και η ΠΕΚ με μία έδρα. Οι Ανεξάρτητες Ενωτικές Κινήσεις δυστυχώς δεν εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Η ευθύνη για το γεγονός της εκλογής προέδρου της ΟΛΜΕ από την ΔΑΚΕ, ανήκει στις κομματικές παρατάξεις ΣΥΝΕΚ-Παρεμβάσεις-ΠΑΜΕ-ΠΕΚ, γιατί αποδείχθηκαν ανίκανοι να συνεννοηθούν απέναντι στην συνδικαλιστική  παράταξη της ΝΔ, του κόμματος που είτε με υπουργό τον Μητσοτάκη είτε με μελλοντικό πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, προκάλεσε και θα προκαλέσει πλείστα δεινά στον κλάδο μας.
Μεταθέσεις-Βελτιώσεις στις Σέρρες:
Για άλλη μια χρονιά ήταν ελάχιστες οι μεταθέσεις λόγω του άθλιου τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται τα οργανικά κενά από το Υπουργείο Παιδείας. Οι βελτιώσεις εντός ΠΥΣΔΕ ήταν εξίσου ελάχιστες, αφού πολλοί συνάδελφοι δεν συνταξιοδοτούνται, λόγω της μείωσης του εισοδήματός που θα προκύψει μετά τη συνταξιοδότηση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι σχολεία, με κουρασμένους και απογοητευμένους εκπαιδευτικούς, με εκατοντάδες πληθωρισμένα άχρηστα μόρια, και οικογένειες χωρισμένες σε διάφορα σημεία της χώρας.
 Κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων:
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους νέους διευθυντές, που προέκυψαν από τη διαδικασία των κρίσεων και τους υπενθυμίζουμε ότι τα σχολεία ανήκουν στον Ελληνικό λαό, ότι είναι συνάδελφοι που απλά μέσα από μία διάτρητη διαδικασία ασκούν διοίκηση ως πρώτοι μεταξύ ίσων, και ότι φαινόμενα καισαροπαπισμού θα μας βρουν ενάντιους.
 
 Αποσπάσεις:
Είναι άθλιο και τραγικό ταυτόχρονα να μη πραγματοποιούνται αποσπάσεις εκπαιδευτικών λόγω του παράλογου τρόπου του υπολογισμού των λειτουργικών κενών και να χωρίζονται οικογένειες με τρομερές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους. Στο συνέδριο της ΟΛΜΕ καταθέσαμε πρόταση για εξορθολογισμό του πλαισίου των αποσπάσεων, το οποίο όμως δεν ψηφίστηκε από καμία άλλη παράταξη. Δεν θέλουν προφανώς την πλήρη μοριοδότηση, για να αναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς να τρέχουν στα βουλευτικά γραφεία και να ζητάνε ρουσφέτια.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το ότι ενώ το Υπουργείο Παιδείας φέτος έκοψε όλες τις παράνομες, ρουσφετολογικές και προκλητικές αποσπάσεις των συνδικαλιστών κατά προτεραιότητα και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια, η πρόεδρός της ΕΛΜΕ Σερρών είναι η μοναδική περίπτωση Πανελληνίως που πήρε τέτοια απόσπαση χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο κενό! Για το θέμα αυτό υπάρχει συνημμένη πρόταση ψηφίσματος (με τον τίτλο ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ) που κατατέθηκε στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Σερρών. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς η κ. Πάνου καταστρατηγώντας την κείμενη νομοθεσία για τη λειτουργία των διοικητικών οργάνων, επιμένει να θέλει να ψηφίζει για προσωπικό της θέμα. 
(Ν. 2690/99, άρθρο 7, παράγραφος 3: Τα μονομελή όργανα, καθώς και τα μέλη των συλλογικών οργάνων, οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνιστά συμμετοχή σε λήψη απόφασης ή διατύπωση γνώμης ή πρότασης εφόσον: α) η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντός τους συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης.)
 Κάλυψη λειτουργικών κενών:
Ακόμα συνεχίζεται η διαδικασία κάλυψης των λειτουργικών κενών από το ΠΥΣΔΕ Σερρών, με την εξαιρετικά ατυχή συγκυρία ο κλάδος να εκπροσωπείται από δύο αιρετούς της ΔΑΚΕ.

Εμείς καταθέσαμε στον Διευθυντή Εκπαίδευσης τις θέσεις μας, και το πλαίσιο που δημοσιοποιήθηκε μας βρίσκει στα περισσότερα σύμφωνους, αρκεί να μην καταστρατηγηθούν τα ΠΔ50 και 100 που ρυθμίζουν τις τοποθετήσεις. Φυσικά  τα ΠΔ αυτά ρύθμιζαν σωστά τις τοποθετήσεις όταν υπήρχαν πολλές περιοχές μετάθεσης στην παλιό Νομό Σερρών. Από τη στιγμή που οι πολλές περιοχές έγιναν μία, υπάρχουν πολλές αρνητικές παρενέργειες όπως άσκοπες μετακινήσεις συναδέλφων, σπάσιμο των κενών που προκαλεί δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα των σχολείων και αναγνώριση μορίων μετάθεσης  της οργανικής τους, σε συναδέλφους που διατίθενται μέσα στην πόλη, κάτι που είναι άδικο για άλλους. Πρέπει να τροποποιηθούν τα ΠΔ άμεσα ώστε να διορθωθούν οι αδικίες αυτές, ή επιτέλους το ΠΥΣΔΕ Σερρών να εφαρμόσει την πολιτική της απόσπασης των εκπαιδευτικών εκτός της ομάδας τους και της όμορης, ώστε οι συνάδελφοι να παίρνουν τα μόρια των σχολείων που υπηρετούν πραγματικά, και όχι εικονικά. Τέλος ελπίζουμε όλοι οι συνάδελφοι να επιδεικνύουν την ωριμότητα σκέψης που αρμόζει σε εκπαιδευτικούς, όταν τους τηλεφωνεί ο αιρετός της ΔΑΚΕ για να πουλήσει ως εξυπηρέτηση αυτό που ούτως ή άλλως δικαιούνται, εκμεταλλευόμενος την  ανεπάρκεια της Διεύθυνσης για έγκαιρη ενημέρωση.
Καταδικάζουμε την απόφαση του ΠΥΣΔΕ να απορρίψει το πλήρως διοικητικά και παιδαγωγικά τεκμηριωμένο αίτημα του συλλόγου διδασκόντων του Μουσικού σχολείου για απόσπαση εξολοκλήρου εκπαιδευτικών, καθώς υπήρχαν αιτήσεις, ώστε να καλυφθούν δίκαια και αποτελεσματικά για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου τα πολλά λειτουργικά κενά που υπήρχαν. Η διοίκηση αποδείχτηκε έρμαιο του αιρετού της ΔΑΚΕ.
Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη στην Δ.Ε.Θ:
Στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του.  Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αξίζουμε αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με ελευθερία στην οργάνωση, την διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού…» και σε άλλο σημείο «ιδρύουμε ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, για τους καλύτερους μαθητές, αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία
Αυτές και άλλες εξαγγελίες, οι οποίες πλέον -χωρίς περιστροφές- αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να γκρεμίσει μόλις αναλάβει την εξουσία, ό,τι έχει μείνει όρθιο στη Δημόσια Σχολείο. Καταθέσαμε για το θέμα αυτό την συνημμένη πρόταση ψηφίσματος (με τίτλο ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ) στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Σερρών, το οποίο απορρίφθηκε από τα μέλη της ΔΑΚΕ και τον κ. Γρίψιο.
 Δηλώσεις κ. Γαβρόγλου:
Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας, για τις συνεχείς, εδώ και μήνες, δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για το Λύκειο και ειδικότερα για την Γ Λυκείου, που εκθέτουμε παρακάτω, οι οποίες απαξιώνουν και ακυρώνουν την μεγάλη προσφορά χιλιάδων συναδέλφων που διδάσκουν στην Γ’ Λυκείου.
 16/3/2017 «το Λύκειο ‘μαράθηκε’, έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο, να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση, πρέπει να δούμε το πρόβλημα από την αρχή, δεν υπάρχει Λύκειο».
26/8/2017 « Παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εκπαιδευτικών, η Γ΄ Λυκείου δεν παίζει κανέναν ουσιαστικό εκπαιδευτικό ρόλο 
2/10/2017   «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Γ λυκείου»
ΑΔ.Ε.Κ.Ε.                                                           Σέρρες, 16/10/2017
Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα,                                                      31/07/2017
ΨΗΦΙΣΜΑ
Για αντισυναδελφική συμπεριφορά Διευθυντή
Καταγγέλλουμε την αντιδημοκρατική και αντισυναδελφική στάση του Χ. Κολύμπαλη, διευθυντή του Γυμνασίου Σκοτούσας Σερρών γιατί:
 ·           Απαγορεύει εδώ και 7 μήνες να καταγραφεί η άποψη της μειοψηφίας των εκπαιδευτικών στο βιβλίο πράξεων του συλλόγου διδασκόντων.
·           Μήνυσε συνάδελφο που υπηρετεί στο σχολείο του, η οποία κατήγγειλε τις πρακτικές του.
·           Απειλεί με μηνύσεις τέσσερα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Σερρών, χρησιμοποιώντας σε έγγραφο τη διευθυντική του ιδιότητα και τη σφραγίδα του σχολείου.
Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail: olme@otenet.gr                                                                                Αθήνα, 31/07/2017

 ΨΗΦΙΣΜΑ 18ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Για το μάθημα της Ιστορίας
 To 18ο συνέδριο της ΟΛΜΕ απαιτεί από το ΙΕΠ την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Αναλυτικών Προγραμμάτων για το μάθημα της Ιστορίας στην «υποχρεωτική εκπαίδευση»
για τους εξής λόγους:
·           Καταργεί την Ιστορία ως διακριτό επιστημονικό αντικείμενο, μετατρέποντάς το σε διαθεματικό αντικείμενο χωρίς συγκεκριμένη ύλη, τρόπο αξιολόγησης και διδακτική μεθοδολογία όπως περίπου επιχειρείται να συμβεί με όλα τα διδακτικά αντικείμενα ώστε να μπορούν να διδάσκονται από περισσότερες ειδικότητες.
·           Εισάγει από το παράθυρο το τετραετές Γυμνάσιο, επειδή το πρόγραμμα αφορά την υποχρεωτική εκπαίδευση και ολοκληρώνεται στην Α' Λυκείου.
·           Περιορίζει συνειδητά την ιστορική γνώση στο όνομα της καταπολέμησης της
·           «αποστήθισης» και υπονομεύει τη δυνατότητα των παιδιών να αποκτήσουν γενική ιστορική παιδεία.
·           Ακυρώνει τη μεθοδολογία εξήγησης και ερμηνείας της Ιστορίας, η οποία αναζητά  την αντικειμενικότητα και την αλήθεια των γεγονότων, και αποδέχεται τη «βιωματική»  προσέγγιση η οποία είναι υποκειμενική συναισθηματική ταύτιση με τα γεγονότα.
·           Υποβαθμίζει την αρχαία και μεσαιωνική Ιστορία, που είναι αντικειμενικά στάδια  εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας και η γνώση τους φωτίζει την κατανόηση του  παρόντος.
·           Απαιτείται εξήγηση και ερμηνεία των γεγονότων από την αρχαία εποχή έως
·           σήμερα σε μια εξελικτική διαδικασία και γενικός σταθερός σχεδιασμός προκειμένου να  μπορεί το παιδί να κατανοεί τη σχέση γενικού με ειδικού, τις νομοτέλειες που διέπουν την Ιστορική εξέλιξη.
   ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Ζούμε στην εποχή όπου οι κυβερνώντες βαφτίζουν το παράνομο ως εθιμικό δίκαιο, και το παράλογο ως λογικό. Την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Παιδείας καταστρέφει τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων με σοβαρότατα οικογενειακά, οικονομικά και προβλήματα υγείας, εκμηδενίζοντας χωρίς καμία λογική τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, υπογράφει παράνομες ρουσφετολογικές αποσπάσεις σε κομματικά στελέχη της ΔΑΚΕ, προφανώς ξεπληρώνοντας κάποιο γραμμάτιο στα αλισβερίσια του Σύριζα με τη Νέα Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Παιδείας:
Υπογράφει την κατά προτεραιότητα απόσπαση της Πάνου Ελευθερίας ΠΕ06 στις 29/8/2017 χωρίς να πληροί κανένα από τα 6 κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται στην από 8/5/2017 Εγκύκλιο Αποσπάσεων 2016-17 (σελ. 9-10).
Πρόκειται για μια απόφαση-πρόκληση στο σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου, αφενός λόγω της μοναδικότητας της περίπτωσης, καθώς σε όλη την επικράτεια δεν πραγματοποιήθηκε καμία παρόμοια απόσπαση συνδικαλιστή χωρίς την ύπαρξη λειτουργικού κενού της ειδικότητάς του στο ΠΥΣΔΕ απόσπασης , και αφετέρου γιατί γελοιοποιεί τον κλαδικό συνδικαλισμό, αφού αποδεικνύει ότι τα προβεβλημένα κομματικά στελέχη λειτουργούν ως δέκτες ρουσφετιών της πολιτικής ηγεσίας.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΛΜΕ από τις 6/9/2017 κατήγγειλε τον Υπουργό Παιδείας γιατί δεν πραγματοποίησε αποσπάσεις συνδικαλιστών, όπως και πολλές ΕΛΜΕ (ενδεικτικά αναφέρουμε τις ΕΛΜΕ: Α’ Θεσσαλονίκης, Κορινθίας, Φλώρινας).
Είναι λυπηρό για τον κλάδο συνολικά, που αντιμετωπίζει καθημερινά την αποσύνθεση του κομματικού συνδικαλισμού, να περιμένει να τον εκπροσωπήσουν οι αποδέκτες των ρουσφετιών της εκάστοτε κυβέρνησης.
Αποτελεί ταυτόχρονα την υπέρτατη γελοιοποίηση της πολιτικής ηγεσίας, το γεγονός ότι λαμβάνεται μια ορθολογική απόφαση 
, όπως αυτή της μη πραγματοποίησης αποσπάσεων των μέχρι τώρα προνομιούχων συνδικαλιστών, και άμεσα αυτή να καταστρατηγείται, από μόνο μία, αλλά εξευτελιστική για τον ίδιο τον Υπουργό, απόσπαση. Φανταζόμαστε ότι ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα για την παράνομη απόσπαση που έχει υπογράψει, αλλά το μακρύ χέρι της ΔΑΚΕ έχει παρεισφρήσει μέσα στο γραφείο του.

ΑΔ.Ε.Κ.Ε. Σερρών
   
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τις προκλητικές εξαγγελίες όσον αφορά στη Δημόσια Εκπαίδευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη. Εξαγγελίες, οι οποίες πλέον -χωρίς περιστροφές- αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να γκρεμίσει μόλις αναλάβει την εξουσία, ό,τι έχει μείνει όρθιο στη Δημόσια Σχολείο.
Σ’ αυτή του την απόπειρα ο Μητσοτάκης έχει άξιους συμπαραστάτες τους «συναδέλφους» της ΔΑΚΕ. Το κόλπο το ξέρουν καλά από το πρόσφατο παρελθόν. Όπως υποκριτικά καταδίκαζαν  τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, την αξιολόγηση-γκιλοτίνα, την επιστράτευσή μας, και στη συνέχεια φιγουράριζαν στις πρώτες θέσεις τις επιτροπής προεκλογικού αγώνα της ΝΟΔΕ Σερρών για να συνδράμουν στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, έτσι θα πράξουν και τώρα.
Προς το παρόν, βέβαια, δεν έχουν τολμήσει ούτε να βγάλουν μια υποκριτική ανακοίνωση-καταδίκη των εξαγγελιών του Μητσοτάκη, όπως έπραξαν οι αντίστοιχοί τους της Πρωτοβάθμιας.
Το κακό γι’ αυτούς είναι ότι δεν έχουμε (τουλάχιστον όχι όλοι) μνήμη χρυσόψαρου. Ο αγώνας όλων μας στο εξής πρέπει να εστιαστεί στην υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και της ύπαρξής μας.
Η Νέα Δημοκρατία και η ΔΑΚΕ έχουν σκοπό να μας αποτελειώσουν.
Θα τους το επιτρέψουμε;

ΑΔ.Ε.Κ.Ε. Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια: