ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ΑΔ.Ε.Κ.Ε.: 2ο Ενημερωτικό Δελτίο 2017 - 2018

Αδέσμευτη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών   (ΑΔ.Ε.Κ.Ε)

2ο Ενημερωτικό Δελτίο 2017 - 2018

Για το κείμενο της ΔΑΚΕ:
Είναι γνωστή η θέση μας ότι επιθυμούμε να γίνεται η εκλογή των διευθυντών των σχολείων από τον σύλλογο διδασκόντων. Αλλά αυτό το σύστημα της επιλογής, δεν άρεσε στα στελέχη των κομματικών συνδικαλιστικών παρατάξεων γιατί δεν προσφέρεται για «μαγείρεμα» στην επιλογή στελεχών και για τον λόγο αυτό, δεν ζήτησαν να βελτιωθεί αλλά να αλλάξει το σύστημα. 

 
Από την στιγμή που το υπουργείο νομοθέτησε διαφορετικό τρόπο επιλογής των διευθυντών και οι άλλες παρατάξεις (ΔΑΚΕ) δεν συμφώνησαν με την πρόταση αποχής από την αξιολόγηση των διευθυντών, θεωρήσαμε ότι ήταν ηθικό μας χρέος, απέναντι στους συναδέλφους υποψήφιους διευθυντές η συμμετοχή μας στην διαδικασία επιλογής (διευρυμένο ΠΥΣΔΕ), για να διασφαλίσουμε την κατά το δυνατόν, αντικειμενικότητα της συνέντευξης, μακριά από κομματικά κριτήρια, όπως φαίνεται από τον τελικό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων διευθυντών.
Οπότε, αποτελεί μεγάλη έκπληξη για μας, ότι η ΔΑΚΕ (συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας) απορεί γιατί η συνέντευξη επηρέασε τη σειρά μετρήσιμων μορίων. Όφειλε να το γνωρίζει από «πρώτο χέρι» από τις πολλές φορές που έγινε επιλογή διευθυντών από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας!  Τι υποκρισία!
Όλες τις προηγούμενες φορές, η επιλογή διευθυντών, εκτός από την προτελευταία που έγινε από τους συλλόγους διδασκόντων, με αυτόν τον τρόπο έγιναν. Ξαφνική αμνησία; Είναι δυνατόν να ξέχασε ότι παλιά, επιλέγονταν διευθυντές, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για τα προσόντα τους, οι συνάδελφοι;
Εντύπωση τέλος, προκαλεί και το γεγονός ότι οι αιρετοί της ΔΑΚΕ βαθμολόγησαν με άριστα, πρώην διευθυντή, ο οποίος είχε δημιουργήσει πάμπολλα προβλήματα  στον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου του και ώθησε τους συναδέλφους του συλλόγου αυτού, να ζητήσουν επανειλημμένα την συνδικαλιστική βοήθεια και συμπαράσταση της ΕΛΜΕ Σερρών, για την επίλυσή τους.

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και πάλι:
Υποσχέθηκε να καταργήσει τον αντίστοιχο νόμο Γαβρόγλου γιατί, όπως είπε με σαφήνεια, όλα τα μεταπτυχιακά  πρέπει να έχουν δίδακτρα! Κουβέντα για τη δυνατότητα να εισάγονται δωρεάν οι φοιτητές που ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά δεν έχουν την οικονομική  δυνατότητα να πληρώνουν τα τέλη εγγραφής. Επίσης στο Δεύτερο προσυνέδριο της ΝΔ στην Πάτρα ο κ. Μητσοτάκης  δήλωσε: «Προτεραιότητα η κατάργηση των εκτρωματικών νόμων Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου».
Αυτοί οι νόμοι όμως (αν και διαφωνούμε σε αρκετά άλλα σημεία τους) δεν είναι που:
- σταμάτησαν το κλείσιμο χιλιάδων σχολικών μονάδων,
- ακύρωσαν την Τράπεζα θεμάτων,
- ακύρωσαν την εφαρμογή της τιμωρητικής αξιολόγησης-χειραγώγησης,
- επανέφεραν στους συναδέλφους που είχαν βγει σε  διαθεσιμότητα
- κατήργησαν  τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια,
- κατήργησαν την υποχρεωτική αργία των εκπαιδευτικών για ψύλλου πήδημα,
- κατήργησαν την πολιτική επιστράτευση των απεργών
- κατήργησαν την ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων,
- ακύρωσαν την κατάργηση υποστηρικτικών δομών, και πολλά άλλα.

Προφανώς  είναι στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη να τα ξαναζήσουμε όλα αυτά.
Αποτελέσματα των απαντήσεων του ερωτηματολόγιου που διοργανώθηκε από την ΑΔ.Ε.Κ.Ε. για τη διαμόρφωση της θέσης της για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Όπως ξέρετε η παράταξη μας  (ΑΔέσμευτη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Σερρών), είναι μια ανεξάρτητη παράταξη που δεν έχει καμιά σχέση με κόμμα ή κομματική παράταξη. Για την διαμόρφωση των θέσεών μας γίνονται προτάσεις, συζήτηση και ψηφοφορία μεταξύ των μελών μας.

Επειδή θέλουμε οι θέσεις μας να διαμορφώνονται από την βάση και να απηχούν τις απόψεις της πλειονότητας των εκπαιδευτικών, αποφασίσαμε να σας αποστέλλονται, με e-mail, ερωτήματα  για κάποια θέματα και να λάβουμε τις απαντήσεις σας με τον ίδιο τρόπο, οι οποίες μαζί με τις απόψεις των μελών μας, να διαμορφώνουν τις θέσεις μας για το κάθε θέμα. Έτσι σας ενημερώνουμε ότι για το πρώτο θέμα, αυτό της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:

1o ΕΡΩΤΗΜΑ                                 
Το αίτημά μας για επιμόρφωσή μας, πως νομίζετε ότι πρέπει να εισαχθεί; (μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία προτάσεις):
1.  Να γίνεται η επιμόρφωσή μας με απαλλαγή από τα διδακτικά μας καθήκοντα  για ένα ολόκληρο σχολικό έτος, από κάποιο πανεπιστήμιο ή ΠΕΚ ;
50%   
2.  Να γίνεται τοπικά η επιμόρφωσή μας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέσα στο ωράριό μας, όταν δεν έχουμε μαθήματα ( π.χ. 1 με 10 Σεπτεμβρίου) ;        
69%
3.  Να γίνεται τοπικά η επιμόρφωσή μας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάποια απογεύματα ή Σαββατοκύριακα;                                                                    
25%
4.  Να γίνεται η επιμόρφωσή μας εξ αποστάσεως σε συνδυασμό  με  λίγες, δια ζώσης, συναντήσεις.  
56%
5.  Να μην γίνεται επιμόρφωση.                                                                                
0%
6.  (Άλλο)
12,5%
2o ΕΡΩΤΗΜΑ
Σε περίπτωση που συμφωνείτε να γίνεται επιμόρφωση, τι νομίζετε ότι πρέπει να περιέχει το πρόγραμμα σπουδών μας; 
Οι περισσότερες απαντήσεις ζητούσαν:
Διδακτική των αντικειμένων που διδάσκουμε, θέματα διαχείρισης τάξης και ψυχολογίας εφήβων, τρόπους αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στα μαθήματά μας και προγραμματισμένες υποδειγματικές  διδασκαλίες από έμπειρους επιμορφωτές.

Αν και ο αριθμός των συναδέλφων που συμμετείχαν δεν είναι ικανοποιητικός, η ΑΔ.Ε.Κ.Ε. υιοθετεί το αποτέλεσμα του ερωτηματολόγιου για το θέμα αυτό, δεν επικροτεί την θέση της ΟΛΜΕ, να γίνεται η επιμόρφωσή μας με απαλλαγή από τα διδακτικά μας καθήκοντα  για ένα ολόκληρο σχολικό έτος, αλλά έχει ως θέση:
Να  γίνεται τοπικά η επιμόρφωσή μας στα παραπάνω θέματα, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέσα στο ωράριό μας, όταν δεν έχουμε μαθήματα ( π.χ. 1 με 10 Σεπτεμβρίου) ή για κάποια θέματα  να γίνεται η επιμόρφωσή μας εξ αποστάσεως σε συνδυασμό  με  λίγες, δια ζώσης, συναντήσεις.
Σας καλούμε στην ενεργητική διαμόρφωση προτάσεων και θέσεων μας, μέσα από τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια που θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε, για πολλά άλλα θέματα που μας απασχολούν.

Εκλογές και πάλι
Σε λίγες μέρες, την Πέμπτη 23/11/2017, θα έχουμε εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σερρών.
Η ΑΔ.Ε.Κ.Ε., ως πραγματικά ενωτική κίνηση, σταθερή στην άποψη ότι οι εκπαιδευτικοί έχουμε κοινά προβλήματα που απαιτούν την κοινή δράση των εκπαιδευτικών και με στόχο την ανάπτυξη μαζικού, ρεαλιστικού και σύγχρονου συνδικαλισμού, καλεί τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους αλλά και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, που ενστερνίζονται και απηχούν παρόμοιες απόψεις, να συμπορευτούν μαζί μας με σκοπό την συγκρότηση ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ.

Περιμένουμε συμμετοχές για το ψηφοδέλτιο αυτό μέχρι την Δευτέρα βράδυ και στο τηλέφωνο 6972348223 ή στο mail : geoellin@yahoo.gr

 ΑΔ.Ε.Κ.Ε.                                                                       Σέρρες, 2/11/2017









Δεν υπάρχουν σχόλια: