ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

ΑΔ.Ε.Κ.Ε.: 8o Ενημερωτικό Δελτίο 2017 - 2018


Αδέσμευτη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών – ΑΔ.Ε.Κ.Ε.

8ο Ενημερωτικό Δελτίο   2017 – 2018

Θέμα: Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΛΜΕΣ και άλλα

·      Πραγματοποιήθηκε τακτική  συνεδρίαση του Δ.Σ την Δευτέρα 12-03-2018,  στα γραφεία του συλλόγου με τα παρακάτω θέματα:
1.    Πρόγραμμα δράσης ΟΛΜΕ.
Αποφασίστηκε να κηρυχθεί 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για την μετάβαση στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 16/3, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, όπως πρότεινε το πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ, με το αίτημα των μαζικών διορισμών. Ομόφωνα επίσης αποφασίστηκε να μην γίνει έκτακτη γενική συνέλευση για το θέμα αυτό και καταψηφίστηκε  ψήφισμα του ΠΑΜΕ, για την καταστολή στην συγκέντρωση της Αθήνας, γιατί μας κάλυψε η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ που βγήκε για το θέμα αυτό.
2.   Ενημέρωση για τη συνάντηση με τον κ. Αλεξίου από την Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ. Καταθέσαμε υπόμνημα με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε,  το οποίο έχει σταλεί  και στα σχολεία.
3.   Θέματα Μαθητείας.
Αποφασίστηκε να καλέσουμε τους υπεύθυνους μαθητείας, να μας διαβιβάσουν προτάσεις και προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με το θέμα , ώστε να τα προωθήσουμε στην ΟΛΜΕ και το Υπουργείο.
4.   Οργανωτικά εκδήλωσης βράβευσης παιδιών.
 Αποφασίστηκε η εκδήλωση να γίνει στον παλιό Ορφέα και να γίνει έρευνα αγοράς για δώρο, σε κάθε παιδί που θα βραβευτεί.
5.    Αίτημα τριών σχολείων: 1ο Γσιο Σερρών, 3ο Γσιο Σερρών και Μουσικό Σχολείο.  Αποφασίστηκε να δοθεί μικρή ενίσχυση για εκδήλωση που θα κάνουν τα σχολεία αυτά.

·      Πραγματοποιήθηκε τακτική  συνεδρίαση του Δ.Σ την Πέμπτη 22-3-2018,  στα γραφεία του συλλόγου με τα παρακάτω θέματα:
1.    Συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τις Δομές Εκπαίδευσης (Αξιολόγηση, Κατάργηση του θεσμού των σχολικών συμβούλων, Επιλογή στελεχών εκπαίδευσης κ.α., που τέθηκε σε διαβούλευση). Αποφασίστηκε να γίνει κείμενο διαμαρτυρίας, για την ουσιαστική κατάργηση των υπευθύνων πληροφορικής-ΠΛΗΝΕΤ στην μεγάλη περιοχή των Σερρών, ενώ για το σύνολο του Σχεδίου Νόμου να περιμένουμε την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.
     Στο θέμα αυτό μας προβλημάτισε η ανακοίνωση της εκπροσώπου της Ν.Δ. σε θέματα παιδείας, Νίκης Κεραμέως, στις  17 Μαρτίου 2018, σχετικά με την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, στο εν λόγω Νομοσχέδιο: «Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για το οποίο θα τοποθετηθούμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα, η έννοια της αξιολόγησης βρίσκεται υπό διωγμόν. Η αξιολόγηση, όπως είχε προβλεφθεί σε Προεδρικό Διάταγμα του 2013, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, καταργείται, χωρίς να αντικαθίσταται από κάποιο άλλο σύστημα αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς, τον βασικό δηλαδή παράγοντα της εκπαιδευτικής διαδικασίας…..» Τι μας ετοιμάζουν άραγε;
2.   Ενημέρωση για την Επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Σερρών. Ενημερωθήκαμε από το μέλος του ΔΣ Κεσούλη Λεμονιά η οποία  συμμετέχει στην επιτροπή αυτή, για τις προτάσεις αξιοποίησης των πρώην στρατοπέδων.
3.   Επιλογή δώρων για την εκδήλωση βράβευσης των παιδιών των εκπαιδευτικών. Επιλέξαμε το δώρο που δόθηκε στα 62 παιδιά.
4.   Οργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό. Αποφασίστηκε να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι, για τη δυνατότητα ενημέρωσής τους από τον νομικό σύμβουλο της ΟΛΜΕ  για το θέμα αυτό. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια διοργάνωσης ημερίδας για το συγκεκριμένο θέμα, τον επόμενο Σεπτέμβριο.
5.    Αίτημα για το Ειδικό ΕΠΑΛ Σερρών.
Αποφασίστηκε να ικανοποιηθεί το αίτημα.
6.   Λεπτομέρειες για την Καλλιτεχνική Έκθεση.
Αποφασίστηκε να γίνει με συνδιοργανωτή τον Δήμο Σερρών, ώστε η έκθεση να πραγματοποιηθεί  χωρίς οικονομική δαπάνη.
7.    Ψήφισμα συμπαράστασης στο ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Αποφασίστηκε να συνταχθεί κείμενο διαμαρτυρίας για την σύλληψη της προέδρου και του αντιπροέδρου του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, λόγω ψηφίσματος συμπαράστασης σε απολυμένη έγκυο  από ιδιωτική εταιρία.
8.   Σύνεδροι για το 12 Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ.
Αποφασίστηκε να σταλούν τα ονόματα των  συνέδρων από κάθε παράταξη μέχρι 29/3.

Τέλος στην πρόσκληση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 30/3/2018 δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον.
 
·      Πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2018, η εκδήλωση βράβευσης των παιδιών των συναδέλφων που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

·      Πραγματοποιήθηκε τακτική  συνεδρίαση του Δ.Σ την Πέμπτη 19-4-2018,  στα γραφεία του συλλόγου με τα παρακάτω θέματα:
1.    Υπογραφή Πρακτικών.
2.   Ορισμός έκτακτης Γ.Σ της ΕΛΜΕ Σερρών.
Αποφασίστηκε να οριστεί έκτακτη Γ.Σ την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 μετά από την απόφαση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ, με θέμα «Εκτίμηση της κατάστασης και πρόγραμμα δράσης». Η συνέλευση δεν έγινε λόγω μικρής προσέλευσης.
3.   Προβλήματα-προτάσεις για το θεσμό της μαθητείας.
Αποφασίστηκε να γίνει κείμενο με βάση τις προτάσεις συναδέλφων και να σταλεί στο υπουργείο.
4.   Καλλιτεχνική έκθεση της ΕΛΜΕΣ.
Αποφασίστηκε να γίνει από τις 12 έως τις 16 Μαΐου με αρκετές  συμμετοχές συναδέλφων και ρυθμίστηκαν οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης.
5.    Αίτημα του ΚΕΣΥΠ Σερρών.
Αποφασίστηκε να δοθεί μια μικρή οικονομική ενίσχυση για τους αγώνες επιχειρηματικότητας. 
6.   Αίτημα του Γυμνασίου Δημητριτσίου.
Αποφασίστηκε να δοθεί μια μικρή οικονομική ενίσχυση.

·      Πραγματοποιήθηκε τακτική  συνεδρίαση του Δ.Σ την Πέμπτη 3-5-2018,  στα γραφεία του συλλόγου με τα παρακάτω θέματα:
1.    Ενημέρωση για την Γενική Συνέλευση Προέδρων ΕΛΜΕ.
Δεν πέρασε καμιά πρόταση για απεργία.Η πρότασή μας για προσπάθεια βελτίωσης του νόμου για τις δομές δεν μπήκε, ενώ δεν πέρασε και η πρόταση κάποιων παρατάξεων,  για απεργία–αποχή για την αυτοαξιολόγηση.
2.   Αποφασίστηκε να οργανωθεί ενημερωτική εκδήλωση για το ασφαλιστικό την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018και ώρα 19.00 στην αίθουσα του εργατικού κέντρου με θέμα «Το νέο ασφαλιστικό και τα νέα όρια ηλικίας» με ομιλητή τον Νομικό σύμβουλο της ΟΛΜΕ κ. Φιλιππίδη Μιχάλη».

·      Πραγματοποιήθηκε τακτική  συνεδρίαση του Δ.Σ την Πέμπτη 24-5-2018,  στα γραφεία του συλλόγου με τα παρακάτω θέματα:

1.    Κήρυξη Γενικής Απεργίας 30 Μαΐου 2018. 
Η Πρόεδρος και όλα σχεδόν τα μέλη του ΔΣ, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους  για την Κοινωνική Συμμαχία και την οργάνωση της απεργίας, ενώ η παράταξη μας είχε ενδοιασμούς για την κήρυξη της απεργίας αυτής μέσα στις ενδοσχολικές εξετάσεις. 
2.   Επικουρικό προσωπικό εξετάσεων.
Αποφασίσαμε να μην εμπλακούμε στην επιλογή μέρους του προσωπικού αυτού αφού δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας να μπουν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
3.   Αίτημα εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για υπολογισμό του χρονικού διαστήματος της διαθεσιμότητας σε συντάξιμα χρόνια.
Αποφασίστηκε να ζητηθεί από την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να αναγνωριστούν μέρος αυτών ως συντάξιμα, με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση. 
4.   Αίτημα ΣΥ.ΚΑ.Π.Σ. για ίδρυση σχολικής μονάδας στο σωφρονιστικό κατάστημα Νιγρίτας.
Αποφασίστηκε να στηριχθεί το αίτημα για δημιουργία λυκειακής τάξης, ως παράρτημα ενός ΕΠΑΛ.
5.    Διαμαρτυρία κλάδου ΠΕ15, ενοποιημένου ΠΕ80 για τις αναθέσεις μαθημάτων. Αποφασίστηκε να σταλεί στα σχολεία η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για τις αναθέσεις.  
6.   Αίτημα οικονομικής ενίσχυσης ημερίδας από την Υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Αποφασίστηκε να δοθεί μικρή οικονομική ενίσχυση.

Δυστυχώς, το σύνολο όλων των δραστηριοτήτων, σχολείων και δομών, πραγματοποιούνται με τις ευγενικές χορηγίες φορέων. Με δεδομένο ότι όλες αυτές οι δράσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος (άσχετα εάν αποτελούν πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών), θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας. Για το λόγο αυτό προτείναμε ως ΔΣ,  να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση και διάθεση κονδυλίων προς τα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων πραγματοποίησης των δραστηριοτήτων. Το θέμα αυτό προβληματίζει αρκετά όλα τα μέλη του ΔΣ και την επόμενη σχολική χρονιά θα αποφασιστεί, αν θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τέτοιες δράσεις.

·      Πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα το 12ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ στις 18,19 και 20 Μαΐου 2018 με 4 Ομάδες εργασίας με τα εξής θέματα:
Ομάδα εργασίας 1: «Συνθήκες εργασίας, υποδομές, βοηθητικό, διοικητικό, επιστημονικό προσωπικό: Πώς και γιατί οι παραπάνω παράγοντες επιδρούν στο εκπαιδευτικό έργο»
Ομάδα εργασίας 2:   «Μισθολογικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς καθώς και η επίδραση που ασκούν στον εκπαιδευτικό και το έργο του»
Ομάδα εργασίας  3 :  «Ο εκπαιδευτικός ως μέλος της συλλογικότητας του σχολείου: η επίδραση αυτού του παράγοντα στον εκπαιδευτικό και το έργο του»
Ομάδα εργασίας  4:   «Επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη»
     Όλες οι ομάδες έκαναν διαπιστώσεις προβλημάτων μας, χωρίς καμιά ουσιαστική ή στοχευμένη πρόταση.

·      Πραγματοποιήθηκε τακτική  συνεδρίαση του Δ.Σ την Πέμπτη 7-6-2018,  στα γραφεία του συλλόγου με τα παρακάτω θέματα:

1.    Κατάθεση προτάσεων για αγορά ιδιόκτητων γραφείων της ΕΛΜΕ Σερρών. Αποφασίστηκε να δούμε όλοι μαζί 3 γραφεία προς αγορά.
2.   Ψήφισμα για αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
Αποφασίστηκε σχετικό ψήφισμα.
Τέλος αποφασίστηκε να σταλεί στα σχολεία η   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2018.

                                                                  Καλό καλοκαίρι 


Emaιl επικοινωνίας:   geoellin@yahoo.gr  τηλ. Επικοινωνίας:  6972348223

       ΑΔ.Ε.Κ.Ε.                                                                            Σέρρες, 27/6/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: