ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Για την συγκρότηση Προεδρείου του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σερρών

ΑΔ.Ε.Κ.Ε.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Για την συγκρότηση Προεδρείου του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕΣ.
Στην συνεδρίαση την περασμένης Δευτέρας, 2 Δεκεμβρίου 2013, η για την εκλογή του Προεδρείου του ΔΣ της ΕΛΜΕΣ,  
     _ θεωρώντας ότι, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές θέσεις που εκφράζουν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο ΔΣ,  υπάρχει μεγάλο περιθώριο σύγκλισης απόψεων για την αντιμετώπιση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον χώρο της παιδείας στην χώρα μας σήμερα, και
    _ θεωρώντας επιπλέον, ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια για “γκρίζες ζώνες” σε μια συνδικαλιστική οργάνωση και ότι η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας,
 
η ΑΔΕΚΕ πρότεινε την συγκρότηση αντιπροσωπευτικού διαπαραταξιακού προεδρείου, ως εξής: Πρόεδρος από ΔΑΚΕ, Γραμματέας από Αυτόνομη ΚΚ, Αντιπρόεδρος από ΑΔΕΚΕ, κλπ ή όπως αλλιώς συμφωνηθεί στο ίδιο πνεύμα.

 Στην συνεδρίαση, οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν κατά φθίνουσα σειρά ψήφων:

·  H ΔΑΚΕ πρότεινε - κατά δήλωσή της ως “πάγια θέση” της - αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο με πρόεδρο από ΔΑΚΕ (Πάνου), αντιπρόεδρο από Αυτόνομη ΚΚ, γραμματέα από ΑΔΕΚΕ και Ταμία από  Αγωνιστική Συνεργασία.
·  Η Αυτόνομη Κίνηση (Γρίψιος) πρότεινε την Κεσούλη ως Πρόεδρο, δηλώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για άλλη θέση.
·  Η ΑΔΕΚΕ (Ελληνούδης) ανέπτυξε την θέση που αναφέραμε παραπάνω. 
·  Η Αγωνιστική Συνεργασία (Μότας) εξέφρασε αντιρρήσεις στο σκέλος της συμπεριφοράς της απερχόμενης προέδρου διότι ενεργούσε παραταξιακά ως ΔΑΚΕ και όχι σαν πρόεδρος της ΕΛΜΕΣ.
Δεν στηρίζει με θέρμη την πρόταση για αναλογικό διαπαραταξιακό προεδρείο. Φρονεί ότι η θέσεις προέδρου και γραμματέα πρέπει να δοθούν σε διαφορετικές παρατάξεις.
· Το ΠΑΜΕ (Λάγιος) είπε ότι το σωματείο πρέπει να παλεύει. Το ζήτημα είναι αν θα τσακιστεί το σύστημα που οδηγεί στην εξαθλίωση των εργαζομένων και των εμποροβιοτεχνών. Να δημιουργηθεί μέτωπο ενάντια σε αυτήν την πολιτική.
Το προηγούμενο ΔΣ δεν έπαιξε αυτόν τον ρόλο. Η πρόταση της ΔΑΚΕ για ενότητα (δηλαδή ότι γι αυτήν είναι  ζήτημα αρχών το αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο) φάνηκε από την στάση της στην εκλογή προεδρείου στο ΝΤ Σερρών της ΑΔΕΔΥ, όπου πήρε όλες τις θέσεις.
Ναι στο αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο εφόσον συμφωνήσουν ΟΛΕΣ οι παρατάξεις αλλιώς πάγια θέση του ΠΑΜΕ σε όλα τα σωματεία είναι λευκό.
 
Υποψηφιότητες  και Ψηφοφορίες.
Πρόεδρος: 1η 2η και 3η ψηφοφορία - Πάνου 4, Κεσούλη 3, λευκά 2, εκλέγεται η Πάνου ελέω καταστατικού.
Η ΔΑΚΕ ζήτησε αναβολή για τις άλλες θέσεις, πρόταση που δεν έγινε δεκτή, οπότε ζήτησε διάλλειμα για να συνεδριάσει. Μετά πρότεινε - εκ του πονηρού όπως αποδείχθηκε - για αντιπρόεδρο Ελληνούδη (ΑΔΕΚΕ) και για γραμματέα Λάγιο (ΠΑΜΕ). Ο Λάγιος δεν δέχθηκε – θέλοντας να είναι απλό μέλος, όπως είχε δηλώσει ρητά, εξ αρχής.
Η ΑΔΕΚΕ (Ελληνούδης) ζήτησε να είναι ο γραμματέας από παράταξη εκτός ΔΑΚΕ, η ΔΑΚΕ αρνήθηκε οπότε ο  Ελληνούδης δεν δέχθηκε να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος.
Τελικά η ΔΑΚΕ, ευνοημένη από το καταστατικό, πρότεινε και εξέλεξε, σε όλες τις θέσεις του προεδρείου του ΔΣ, τα μέλη της.
Για την ιστορία, αντιπρόεδρος (ΔΑΚΕ) με 4 υπέρ και 5 λευκά και γραμματέας (ΔΑΚΕ) 4 υπέρ, 4 Μότας, 1 λευκό. Τα ονόματα είναι άνευ σημασίας.

 Συμπεράσματα:
Η ΔΑΚΕ της υποκριτικής «πάγιας θέσης» για αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο των λόγων, εφαρμόζει την πάγια θέση της «όλα δικά μου» των πράξεων.
Το ΠΑΜΕ ψήφισε λευκό σε όλα, γνωρίζοντας ότι αυτό συνεπάγεται  μονοπαραταξιακό  προεδρείο της ΔΑΚΕ.
Οι άλλες δύο παρατάξεις Αυτόνομη Κίνηση και Αγωνιστική Συνεργασία, με τις επιλογές και τοποθετήσεις τους οδήγησαν τα πράγματα στο μονοπαραταξιακό  προεδρείο της ΔΑΚΕ.
Η πρόταση της ΑΔΕΚΕ ήταν ξεκάθαρη, ρεαλιστική και ενωτική, με στόχο να συγκεντρώσει τις δυνάμεις των εκπαιδευτικών των Σερρών γύρω από το σωματείο τους εφόσον τα κοινά προβλήματα χρειάζονται ενιαία αντιμετώπιση.
 
Ως αποτέλεσμα, για τα επόμενα δύο χρόνια, η ΕΛΜΕΣ θα έχει ένα ΔΣ με προεδρείο μονοπαραταξιακό, που δεν έχει την πλειοψηφία ούτε στο ΔΣ, ούτε στο σύνολο των μελών της ΕΛΜΕΣ. Απογοητευτικό γεγονός, ως προς τις προσδοκίες για την συλλογική ενωτική δράση της ΕΛΜΕΣ προς όφελος όλων των μελών της.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι, μετά από κάθε συνεδρίαση του ΔΣ, θα παρέχουμε ενημέρωση για τη στάση μας σε αυτήν καθώς και για τις τοποθετήσεις των άλλων παρατάξεων.
 
 Σέρρες, 9 Δεκεμβρίου 2013         Η Γραμματεία της ΑΔ.Ε.Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: