ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) καθιέρωσε την 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, απόφαση που επικυρώθηκε στη συνέχεια από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία,
προκαλείται από τον ιό HIV. Από το 1981, που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.
Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2012 επισημαίνει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2011, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν ετήσια μείωση κατά 20% στα 2,5 εκατομμύρια, ενώ πτώση καταγράφεται και στα κρούσματα σε παιδιά.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, η εντυπωσιακή αύξηση που καταγράφηκε το 2011 στα νέα κρούσματα του ιού του AIDS συνεχίζεται και το 2012, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έως τις 31 Οκτωβρίου.

Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά συνδυάζεται με την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας και με την ελλιπέστατη ενημέρωση του κοινού. Επισημαίνουμε την παντελή απουσία  ενημέρωσης στα ελληνικά σχολεία για την προστασία από τον ιό HIV.   
 
Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πορεία της επιδημίας HIV/AIDS ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία. Από τα 3,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 2002, φθάσαμε τα 9,2 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το πρώτο δεκάμηνο του 2012.
Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, το ΚΕΕΛΠΝΟ θέτει ως στόχο τον εκμηδενισμό των νέων λοιμώξεων από τον HIV, τους θανάτους από AIDS, αλλά και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: