ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

5 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών




“Οι επαγγελματικές  γνώσεις και οι δεξιότητες των εκπαιδευτικών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα της εκπαίδευσης. Κατά την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, ζητούμε για τους εκπαιδευτικούς να λάβουν ισχυρότερη αρχική κατάρτιση και συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη και υποστήριξη ...”
Ιρίνα Μπόκοβα, Γενική Διευθύντρια της UNESCO
Δες εδώ:

Μια Έκκληση για Εκπαιδευτικούς !” Είναι το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών  (5 Οκτωβρίου 2013), που γιορτάζει η UNESCO μαζί με τους εταίρους της, την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization (ILO), την United Nations Development Programme (UNDP), την UNICEF και την Education International (EI).
Δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικοί είναι η πιο ισχυρή δύναμη για την ισότητα, την πρόσβαση και την ποιοτική εκπαίδευση, μια έκκληση για τους εκπαιδευτικούς σημαίνει έκκληση για ποιοτική εκπαίδευση για όλους.
Η ποιότητα της εκπαίδευσης προσφέρει ελπίδα και την υπόσχεση για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Δεν υπάρχει ισχυρότερο θεμέλιο για την διαρκή ειρήνη και την βιώσιμη ανάπτυξη από ό, τι μια ποιοτική εκπαίδευση που παρέχεται από καλά επιμορφωμένους, αξιολογημένους, υποστηριζόμενους και εφοδιασμένους με κίνητρα, εκπαιδευτικούς.

Γιατί μια έκκληση για τους εκπαιδευτικούς ;

Επειδή υπάρχει μια τεράστια έλλειψη καταρτισμένων επαγγελματιών, καλά εκπαιδευμένων και καλά υποστηριζόμενων εκπαιδευτικών για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας εκπαίδευσης. Η πρόκληση για πρόσληψη εκπαιδευτικών δεν στέκεται μόνο στους αριθμούς, αλλά και στην παροχή εκπαιδευτικών ποιότητας. Πάρα πολύ συχνά οι εκπαιδευτικοί παραμένουν με χαμηλά προσόντα, κακοπληρωμένοι και με χαμηλή κοινωνική στάθμη.
Στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, το επίκεντρο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών 2013, στις 4 Οκτωβρίου θα αναφέρεται στην αντιμετώπιση του χάσματος των εκπαιδευτικών, στα εμπόδια για την καλύτερη ποιότητα της εκπαίδευσης και στον ρόλο των εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη πολιτών με οικουμενική πολυπολιτισμική συνείδηση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων.

Στις 5 Οκτωβρίου 1966 η UNESCO έστειλε προς όλα τα Κράτη – Μέλη του Διεθνούς Οργανισμού τις «Συστάσεις» της, που αφορούσαν τη θέση (status) που θα έπρεπε να έχουν οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις χώρες. Γι' αυτό, η 5η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, με σκοπό να προβληθεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: