ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Η κατάσταση στην Δημόσια Παιδεία το 2020 και η προοπτική επιστροφής στην σχολική αίθουσα.

 Η χρονιά που πέρασε ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, αφενός λόγω της πανδημίας και αφετέρου εξαιτίας της προσπάθειας της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει όλα όσα πέτυχαν οι εργαζόμενοι με αγώνες και θυσίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Η πανδημία έδειξε σε όλη την κοινωνία πόσο σημαντικά είναι η Δημόσια Υγεία και η Δημόσια Παιδεία. Ελπίζουμε ότι - επιτέλους - όλοι πια το κατάλαβαν όταν  το άκουσαν από όλους τους επιστήμονες που παρελαύνουν στα κανάλια.

Δυστυχώς για όλους μας, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει διαμετρικά διαφορετική άποψη τόσο για την Δημόσια Υγεία όσο και την Δημόσια Παιδεία. Με την συστηματική υποχρηματοδότησή τους προσπαθεί να στρέψει τον κόσμο προς την ιδιωτική υγεία, παιδεία και ασφάλιση.

Ο απολογισμός για την Παιδεία, για το 2020 δεν είναι καθόλου καλός. Αναφέρουμε κάποια από αυτά που έγιναν:

·  Εξίσωση των αγορασμένων διπλωμάτων των κολεγίων με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων,

·   Αποκλεισμός  3 χρόνων για τους αναπληρωτές που απορρίπτουν διορισμό,

·  Θεσμοθέτηση και πρόσληψη τριμηνιτών αναπληρωτών στερώντας τους πολλά εργασιακά δικαιώματα, δημιουργώντας στρατιά αναλώσιμων εργαζομένων.

· Αλλαγή, προς το δυσμενέστερο, του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων,

·   Διορισμός Διευθυντών Εκπαίδευσης χωρίς συμβούλια επιλογής όπου συμμετέχουν  αιρετοί εκπρόσωποι, Αυταρχική επιβολή της  μεταβολής της ψηφοφορίας για τις  εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια, σε ηλεκτρονική, αντί της φυσικής παρουσίας των εκλογέων στην κάλπη, που ίσχυε μέχρι τώρα,

· Νομοθέτηση της δυνατότητας κατάργησης των αιρετών από τα υπηρεσιακά συμβούλια και αντικατάστασή τους με διορισμένους,

· Επαναφορά της απόλυτης προτεραιότητας των πολυτέκνων στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις,

· Αναπροσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών με κατάργηση της κοινωνιολογίας και των καλλιτεχνικών μαθημάτων,

· Θεσμοθέτηση τροπολογίας για την απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων που γίνονται μέσα στις σχολικές αίθουσες,

· Αναγραφή διαγωγής στα απολυτήρια,

· Νομοθέτηση της “τιμωρητικής” τηλεκπαίδευσης, που προβλέπει απουσίες σε μαθητές σχολείων που βρίσκονται σε κατάληψη,

·  Νομοθέτηση της βάσης στις εισαγωγικές για τα πανεπιστήμια.

·  Επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στο Λύκειο,

Τα δύο τελευταία μαζί με την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των αποφοίτων δημόσιων πανεπιστημίων, είναι τα βασικά όπλα της κυβέρνησης της ΝΔ, για την μετακίνηση πολλών μαθητών μας από τη Δημόσια Παιδεία στην ιδιωτική.

Σε σχέση με την πανδημία, όλοι οι εκπαιδευτικοί ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες που προέκυψαν και κάναμε τηλεκπαίδευση, χωρίς να έχουμε επιμορφωθεί γι αυτό, χρησιμοποιώντας μόνο δικά μας μέσα, χωρίς καμιά βοήθεια από το Υπουργείο. Το ελάχιστο που όφειλε να πράξει το Υπουργείο, εκτός από την επιμόρφωση, θα ήταν να χορηγήσει σε όλους τους εκπαιδευτικούς, γραφίδων και η σύνδεση wifi υψηλών ταχυτήτων,  με δικά του έξοδα.

Για τους μαθητές μας η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού οι περισσότεροι προσπαθούν να παρακολουθήσουν το μάθημα από κινητά και με wifi πολύ χαμηλών ταχυτήτων. Τραγικό ότι και στις συνθήκες αυτές, το Υπουργείο επιμένει στην εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και στην καταγραφή της διδαχθείσας ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

Η επιστροφή στα σχολεία, όποτε αποφασιστεί, πρέπει να γίνει με συνθήκες της μέγιστης δυνατόν ασφάλειας. Με τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε εβδομαδιαία βάση για όλους, με κονδύλια για θέρμανση με ανοικτά παράθυρα, με μείωση της ύλης όλων των τάξεων και με μάθημα εκ περιτροπής  έτσι ώστε να μην έχουμε τάξεις των 26-28 αλλά των 13-14 μαθητών.

Στο θέμα των υπηρεσιακών συμβουλίων όλοι οι υποψήφιοι έχουν υπογράψει ότι αν  το υπουργείο προχωρήσει στην ανακήρυξη αιρετών που προέκυψαν από τις ψευτοεκλογές, θα παραιτηθούν. Ζητάμε και από σας να μη κάνετε αίτηση για να διοριστείτε στα υπηρεσιακά συμβούλια στη θέση των αιρετών του κλάδου.  


Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

            Αδέσμευτη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών  ΑΔ.Ε.Κ.Ε.

Σέρρες 10/1/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: