ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Υπηρεσιακά συμβούλια, ηλεκτρονική ψηφοφορία και αποχή

Με μία ακόμα αιφνιδιαστική κίνηση, χωρίς κανέναν διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθέτησε τη μετακίνηση των εκλογών αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια, από την 1η Τετάρτη στο 1ο Σάββατο του Νοεμβρίου και επέβαλε αυταρχικά την μεταβολή της ψηφοφορίας σε ηλεκτρονική αντί της φυσικής παρουσίας των εκλογέων στην κάλπη, που ίσχυε μέχρι τώρα. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις ΟΛΜΕ και ΔΟΕ το Υπουργείο Παιδείας εμμένει στην απόφασή του.

Επισημαίνουμε ότι ο νόμος προβλέπει την ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο, με πρόσχημα την πανδημία, αλλά ο ίδιος νόμος δίνει και την εναλλακτική της παράτασης της θητείας των αιρετών και της αναβολής της εκλογικής διαδικασίας όπως έχει ήδη γίνει στη θητεία των ΔΣ των ΕΛΜΕ. Ορίζει δε, την ημέρα εκλογών το Σάββατο, δήθεν για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ενώ έχει ήδη συζητηθεί να γίνονται καθημερινή, χωρίς άδεια.

Σημειώνουμε ακόμη ότι, η διαδικασία δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο, ούτε τη μυστικότητα της ψήφου και βάζει εμπόδια στο δικαίωμα του “συνέρχεσθαι” αφού δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων για απολογισμό του έργου των αιρετών και καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασία των ενημερώσεων στα σχολεία, προϋποθέσεις απαραίτητες για τη ζύμωση και ανταλλαγή απόψεων.

Έτσι, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να μην συμμετέχει στις επικείμενες εκλογές και να αποσύρει όλα τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων που συντάσσονται με την απόφαση αυτή, από το ΚΥΣΔΕ και το ΑΠΥΣΔΕ Αττικής και καλεί τις κατά τόπους ΕΛΜΕ να πράξουν το ίδιο για τα ψηφοδέλτια των ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ, ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν υποψήφιοι και το ΥΠΑΙΘ προχωρήσει στην διενέργεια εκλογών, ζητά από τα μέλη της να απέχουν μαζικά από αυτές, και να πράξουν το ίδιο και οι ΕΛΜΕ.

Η ΑΔ.Ε.Κ.Ε. απαντά θετικά στο κάλεσμα της ΟΛΜΕ και σε συμφωνία με τις άλλες παρατάξεις και υποψηφίους που συγκροτούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ για το ΠΥΣΔΕ  Σερρών, θα το αποσύρουν από την εκλογική διαδικασία. Επιπλέον, καλεί τους συναδέλφους σε αποχή από τις εκλογές, στην περίπτωση που κάποια παράταξη ή πρόσωπο θελήσει να μην ταυτιστεί με την ΟΛΜΕ και να γίνει η καμαριέρα ή ο υπηρέτης και διεκπεραιωτής της κ. Κεραμέως.

Σε άλλα νέα, η σχολική χρονιά συνεχίζεται με πολλές αρνητικές εκπλήξεις από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της ασφάλειας από τον κορωνοϊό στα σχολεία αφού ούτε τα απαραίτητα τεστ γίνονται ούτε μάσκες πήγαν ακόμα στα σχολεία (ο προηγούμενος διαγωνισμός για την προμήθεια των μασκών–γίγας κρίθηκε άγονος και κηρύχτηκε νέος με 3,3 εκατομμύρια ευρώ) και στις οποίες φαίνεται ότι εξαντλείται η ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στη σχολική κοινότητα.

Είναι άλλο πράγμα η τηλεκπαίδευση σε σχολεία που είναι κλειστά από την πολιτεία λόγω πανδημίας και άλλο πράγμα σε σχολεία που είναι κλειστά λόγω κατάληψης. Πρόσφατα, με ένα άθλιο και κατάπτυστο ΦΕΚ νομοθετήθηκε η “τιμωρητική” τηλεκπαίδευση, που προβλέπει απουσίες σε μαθητές σχολείων που βρίσκονται σε κατάληψη. Είναι απαράδεκτο να αποκλείονται από την μαθησιακή διαδικασία μαθητές, επειδή είναι μέσα στην κατάληψη και να μην έχουν καν το δικαίωμα παρακολούθησης της τηλεκπαίδευσης. Είναι αδιανόητο να μείνει στάσιμος μαθητής από απουσίες μέσω υπολογιστή. Είναι ανήθικο να εξαναγκάζονται, με νομοθετικά διατάγματα, εκπαιδευτικοί να ρουφιανεύουν ποιοι μαθητές μετέχουν στις καταλήψεις και ποιοι όχι. Οι νέοι δεν αντιμετωπίζονται κατασταλτικά, αλλά με διάλογο και σεβασμό.

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προαναγγέλλεται η μεταφορά στις Περιφέρειες, της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο σύνολό της (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εκπαίδευση ενηλίκων, γεωργικές, τουριστικές σχολές) με ότι επικίνδυνο συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση.

Στα “δικά” μας τώρα. Από τα μέσα Αυγούστου και έπειτα, στο ΠΥΣΔΕ Σερρών που αποτελείται πια από πέντε (5) μέλη, που όλοι τους ήταν υποψήφιοι κάποια στιγμή με την ΔΑΚΕ, έχουν συμβεί και πολλά πράγματα που μας προβληματίζουν.

Πραγματοποιήθηκαν αποσπάσεις και αμοιβαίες αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ, χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσκληση υποβολής αιτήσεων απόσπασης από την ΔΔΕ. Κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται για αποσπάσεις “για τις ανάγκες της Υπηρεσίας”, για αποσπάσεις για λόγους υγείας που προβλέπονται από τη νομοθεσία, ή για φιλικές ‘εξυπηρετήσεις’.

Αναπληρωτές συνάδελφοι κατήγγειλαν ότι τοποθετήθηκαν με αδιαφανείς όρους, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν ακολουθήθηκε η σειρά του πίνακα.

Η διαδικασία των προσωρινών τοποθετήσεων μονίμων χωρίς να προηγηθούν αιτήσεις των συναδέλφων αποδείχθηκε, εκτός από παράνομη και άχρηστη, αφού μέχρι να αναλάβουν οι συνάδελφοι στα σχολεία έγιναν οι κανονικές τοποθετήσεις.

Το πλαίσιο για τις κανονικές τοποθετήσεις ήταν ακαθόριστο, αφού δεν γνωρίζουμε με βάση ποιον νόμο και με ποια διαδικασία πραγματοποιήθηκαν, αφού η Δ/νση δεν ανακοίνωσε κάτι σχετικά μ’ αυτό, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε τις κακές γλώσσες ότι έγινε επίτηδες, ώστε εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των συναδέλφων για τις νόμιμες διαδικασίες, να τους αναγκάσουν να απευθυνθούν στους ομοϊδεάτες τους αιρετούς.

Η επίκληση των “λαθών” στις τοποθετήσεις είναι πλέον η συνήθης πρακτική. Μόλις κάποιος συνάδελφος ανακαλύπτει (δύσκολα βέβαια, αφού δεν ανακοινώνεται η μοριοδότηση όλων των ενδιαφερομένων) ότι στη θέση του βρίσκεται άλλος με λιγότερα μόρια, ομολογούν το “λάθος” και προσπαθούν να το διορθώσουν, προτείνοντας μια συμβιβαστική εναλλακτική. Εξ ου και οι συχνές ανακοινοποιήσεις των τοποθετήσεων.

Διαπιστώνουμε ότι συνεχίστηκε η αδικία κατοχύρωσης μορίων δυσμενών συνθηκών σε συνάδελφους που ενώ είναι τοποθετημένοι σε χωριά, συμπληρώνουν ωράριο σε σχολεία της πόλης παίρνοντας τα μόρια της οργανικής τους. Θα έπρεπε να βρεθεί ο τρόπος να δίνονται αναλογικά τα μόρια των σχολείων που πραγματικά υπηρετούν οι συνάδελφοι όπως έχει βρεθεί σε άλλες Περιοχές Εκπαίδευσης.

Πολύ κακή εντύπωση μας έκανε το γεγονός να ευχαριστεί δημόσια ο Δ/ντής Εκπαίδευσης της Περιοχής μας, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή γιατί “κατόπιν ενεργειών του” εγκρίθηκαν τα ολιγομελή τμήματα της περιοχής μας, αφού αυτό είναι κάτι που γινόταν συνεχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και δίχως τις ευχαριστίες σε κάποιον υπουργό.

Κακή εντύπωση μας έκανε και η συνέντευξη του Δ/ντή Εκπαίδευσης κ. Ρίζου στον τηλεοπτικό σταθμό “Δίκτυο” όπου δήλωσε κατά λέξη τα εξής: «Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, παντού ισχύουν τα ίδια. Δηλαδή σε ένα οποιοδήποτε άλλο κράτος ανοίγουν τα σχολεία, ανοίγουν με τις ίδιες συνθήκες. Με μάσκες και τα λοιπά…». Όταν κλήθηκε από συνάδελφο στο ΓΕΛ Σιδηροκάστρου να τεκμηριώσει την παραπάνω δήλωση, η οποία είτε προέρχεται από άγνοια, είτε πρόκειται για συνειδητή απόπειρα παραπληροφόρησης ώστε να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές επιλογές στο θέμα αυτό, αρνήθηκε να απαντήσει.

             Αδέσμευτη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών  ΑΔ.Ε.Κ.Ε.

 Σέρρες 18/10/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: