ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

14ο Ενημερωτικό Σημείωμα - Συνεδρίαση ΠΥΣΔΕ στις 16/6/2015

Θέμα: Συνεδρίαση διευρυμένου ΠΥΣΔΕ στις 16/6/2015 

Στις Σέρρες η μέχρι τώρα διαδικασία εφαρμογής του νέου νόμου εξελίχθηκε με πολλά προβλήματα: Tο διευρυμένο ΠΥΣΔΕ των 7 μελών κατέληξε στον οριακό αριθμό των 4, επειδή ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι δύο διορισμένοι διευθυντές σχολείων και οι αναπληρωτές τους ως εκ νέου υποψήφιοι διευθυντές σχολείων, αποκλείστηκαν και δεν αντικατεστάθησαν από τον Περιφερειακό Διευθυντή και το Υπουργείο, ενώ το ένα από τα δύο μέλη (η εκπαιδευτικός τουλάχιστον 15ετούς προϋπηρεσίας) του διευρυμένου ΠΥΣΔΕ διορίστηκε την τελευταία μέρα, αφού η προηγουμένως διορισμένη δεν τηρούσε τα κριτήρια και αντικαταστάθηκε. Ο τακτικός μας αιρετός, που είχε διεξάγει τον έλεγχο των δικαιολογητικών των υποψηφίων, αποκλείστηκε την τελευταία μέρα της διαδικασίας, για λόγους που ήδη εκθέσαμε και γνωρίζετε, με αποτέλεσμα ο αναπληρωματικός του να έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του, για τον έλεγχο των φακέλων των υποψηφίων.

Έτσι το συρρικνωμένο “διευρυμένο” ΠΥΣΔΕ συνεδρίασε ξανά για την εξέταση των ενστάσεων των υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων νομού Σερρών με μόνο 4 από τα 7 μέλη του, κάτω από την πίεση (και θεσμικών παραγόντων)  να μην ψηφίσουμε “λευκό” σε καμία από τις ψηφοφορίες επί των ενστάσεων, επειδή θα παρακωλυόταν η διαδικασία, πανελληνίως. Το ζητήσαμε γραπτώς, ουδέποτε το λάβαμε.  Υπήρξαν 6 περιπτώσεις ενστάσεων για τις οποίες ο κάθε αιρετός, θα ψήφιζε λογικά  “λευκό” γιατί, ελλείψει διευκρινιστικών οδηγιών από το Υπουργείο, θα έπρεπε να παραστήσουμε τους νομικούς και να προβούμε σε ερμηνείες της νομοθεσίας. Έτσι, ψηφίσαμε υπέρ ή κατά, με πολλές επιφυλάξεις.

Τελικά, από τις συνολικά 37 αιτήσεις - ενστάσεις που έγιναν από 28 συναδέλφους, εγκρίθηκαν οι 17 και απορρίφθηκαν οι 20. Διορθώθηκαν λάθη που έγιναν στην πρώτη διαδικασία της μοριοδότησης, με συνέπεια κάποιες σημαντικές αλλαγές στους τελικούς πίνακες.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε το τουλάχιστον άστοχο – κατά την γνώμη μας - της παράτασης των υποψηφιοτήτων μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας.
Ελπίζουμε τα προβλήματα να σταματήσουν εδώ, και να μη συνεχιστούν στη διαδικασία των ψηφοφοριών στα σχολεία.

Επισημαίνουμε στους συναδέλφους ότι στα σχολεία που οι υποψήφιοι δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της θέσης, ακόμα και στα σχολεία που υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, η λευκή ψήφος – που είναι έγκυρη - μπορεί να τους στερήσει την εκλογή, ώστε να επαναληφθεί η διαδικασία εντός τριμήνου, και με άλλους υποψηφίους.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
σας καλούμε να ψηφίσετε με αίσθημα ευθύνης για να επιλέξετε τον υποψήφιο εκείνον που διακρίνεται για το ήθος του, το δημοκρατικό του πνεύμα, που σέβεται τις απόψεις του συλλόγου διδασκόντων και  έχει διάθεση συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Σας καλούμε να μην υποκύψετε σε πιέσεις «καλοθελητών».

Σας καλούμε να καταψηφίσετε διευθυντές που διέπονται από αυταρχικότητα ή ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της δήθεν “αξιολόγησης”  ή “συνδικαλιστές” που αγωνίζονταν για τους εαυτούς τους και θα προσπαθήσουν να εξαργυρώσουν τους “αγώνες” τους.
Ο ρόλος μας στην επιλογή Διευθυντή, αν και όχι όσος θα έπρεπε, είναι σημαντικός. Πιστεύουμε ότι τέτοιες δημοκρατικές επιλογές πρέπει να συνοδευτούν με την άμεση αλλαγή του “καθηκοντολογίου” στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσης του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων στη διοίκηση του σχολείου.

Τζίκας Κώστας
Αιρετό τακτικό μέλος ΠΥΣΔΕ, Τηλ. 6977236838, ktzikas10@yahoo.gr

Ελληνούδης Γιώργος
Αιρετό αναπληρωματικό μέλος ΠΥΣΔΕ, Τηλ. 6972348223, geoellin@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: