ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Επιστροφή στα θρανία, κάμερες στις αίθουσες

Περάσαμε 2 μήνες περίπου μακριά από τα σχολεία μας, λόγω της επικίνδυνης πανδημίας. Στο διάστημα αυτό, ανταποκριθήκαμε πλήρως και ικανοποιητικά στην ανάγκη επικοινωνίας με τους μαθητές μας, με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων είτε σύγχρονα, είτε ασύγχρονα, δουλεύοντας πολλές ώρες στην προετοιμασία αλλά και την πραγματοποίηση αυτών των - νέων για όλους μας - μεθόδων διδασκαλίας.
      Η απόφαση της κυβέρνησης για την επιστροφή στα θρανία στις 11 Μαΐου, των μαθητών και μαθητριών της  Γ’ Λυκείου ήταν αναμενόμενη, αν και θεωρούμε ότι η πρόταση της ΟΛΜΕ να γίνει η επιστροφή σταδιακά ήταν ορθότερη, αρχικά για όσα σχολεία δεν έχουν καλύψει την ύλη και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα. Υπάρχει  τώρα ο κίνδυνος να εμφανιστούν κρούσματα ανάμεσα στους μαθητές της Γ Λυκείου με αποτέλεσμα  να χάσουν τις, τόσο σημαντικές για αυτούς,  εξετάσεις.

Αντίθετα, η απόφαση του Υπουργείου για επιστροφή των υπολοίπων τάξεων των Λυκείων και των Γυμνασίων, στις 18 Μαΐου, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Ουσιαστικά, οι μαθητές αυτοί θα πάνε στο σχολείο για 10 μόνο μέρες, δηλαδή πρόκειται για μόλις 2-4 ώρες επιπλέον ανά μάθημα, επομένως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μαθησιακό ή παιδαγωγικό όφελος που να δικαιολογεί το ρίσκο για εκπαιδευτικούς, μαθητές και τους γονείς τους, να εκτεθούν στον ιό. Κι αυτό γιατί, ενώ στα σχολεία, οι κανόνες που ανακοινώθηκαν μπορεί να τηρηθούν, ένα μέρος των μαθητών και για κάποιες ώρες εκτός σχολείου, την υπόλοιπη μέρα, θα συνωστίζονται σε πλατείες και γειτονιές.  Το γεγονός αυτό απειλεί την ασφάλεια, τόσο των καθηγητών όσο και των μαθητών που υπομονετικά, τηρούν τα μέτρα. Και μπορεί η προσβολή  των μαθητών από τον κορονοϊό να μην τους προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά για τους καθηγητές δεν ισχύει το ίδιο. Ένα ποσοστό 5% των συναδέλφων που τυχόν θα μολυνθούν,  κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους.
Για αυτές τις τάξεις θα έπρεπε να τελειώσει η χρονιά με τηλεκπαίδευση. Επίσης η επιστροφή των καθηγητών των Γυμνασίων, μιάμιση εβδομάδα πριν την επανέναρξη των μαθημάτων, μόνο σαν τιμωρία μοιάζει, και επιπλέον, ακυρώνει την τηλεκπαίδευση, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει μέσα από τα σχολεία.
Η ηγεσία (το ΔΣ) της ΟΛΜΕ αντί να πείσει για όλα αυτά την κοινωνία και το υπουργείο, κατάφερε με τα λάθη της, να περάσει σε όλους την εντύπωση ότι οι καθηγητές δεν θέλουν να επιστρέψουν στην δουλειά τους και έτσι να ακυρώσει  την μεγάλη προσπάθεια που κάναμε με την τηλεκπαίδευση. Η  προκήρυξη των στάσεων εργασίας ήταν ξαφνική, απροετοίμαστη και χωρίς λόγο, αφού το βασικό αίτημα ήταν να γίνει απολύμανση στα σχολεία, κάτι που είναι ανώφελο αφού ο κορονοϊός ζει σε επιφάνειες το πολύ για 3 μέρες και τα σχολεία ήταν κλειστά για 60 μέρες. Οι εκπρόσωποί μας που εμφανίστηκαν στα κανάλια εκτέθηκαν, αφού δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν σοβαρά επιχειρήματα.
Σχετικά με την απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική τροπολογία της υπουργού Παιδείας, περί ζωντανής αναμετάδοσης και βιντεοσκόπησης των μαθημάτων που γίνονται μέσα στις σχολικές αίθουσες, για τα παιδιά που θα λείπουν από το σχολείο, πιστεύουμε ότι αυτή αντιβαίνει άρθρα του Συντάγματος, της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και των Διεθνών Κανονισμών περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και πρέπει άμεσα η ΟΛΜΕ να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και να προσφύγει σε δικαστήρια.
 Επί της ουσίας της απαράδεκτης αυτής τροπολογίας, έχουν τοποθετηθεί στο διαδίκτυο  πολλοί συνάδελφοι με πολύ αναλυτικά άρθρα και  θα μπορούσαμε  να τα συνοψίσουμε με τα παρακάτω  αποσπάσματα από αυτά:
«Η τάξη μας δεν είναι ένα άψυχο δωμάτιο. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, είναι το δεύτερο σπίτι μας. Μέσα σε αυτήν, συζητάμε, μαθαίνουμε, διαφωνούμε, μονιάζουμε, αγαπιόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε

«Η σχολική τάξη είναι μια μεγάλη αγκαλιά. Και μέσα στην αγκαλιά χωράει πολύ κλάμα και πολύ γέλιο. Αυτό που δεν χωράει είναι η κάμερα, φανερή ή κρυφή».
 Σας καλούμε να μην υλοποιήσετε την εντολή περί αναμετάδοσης του μαθήματος μέχρι να έρθει γραπτή κάποια τέτοια απόφαση, στα σχολεία. Μέχρι να καταπέσει η τροπολογία στα δικαστήρια, σας καλούμε να αρνηθείτε να την υλοποιήσετε με δικά σας τεχνικά μέσα. Δεν πάμε στα σχολεία με δικά μας Laptop ή κινητά τελευταίας τεχνολογίας.
    Η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε να δείχνει τα άσχημα δόντια της. Μεγάλη ευθύνη έχουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ αφού όλοι είναι μέλη της ΝΔ, χειροκροτούσαν το πρόγραμμα του κόμματος αυτού, υπερψήφιζαν στα συνέδρια του κόμματος τα τωρινά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και  δεν αντέδρασαν σοβαρά στις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου μέσα στο κόμμα τους. Αντιθέτως, στις δημόσιες ανακοινώσεις τους ακολουθούν την παλιά τακτική τους. Αντιπολιτευτικός και αγωνιστικός λόγος για να μη χάσουν τους ψηφοφόρους τους αλλά στην πράξη εφαρμόζουν υποτονικές και διασπαστικές δράσεις. Αν ο αντιπολιτευτικός λόγος κάποιων από αυτούς είναι πραγματικός, τους καλούμε να παραιτηθούν από την παράταξη και το κόμμα αυτό.
Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την κατάθεση πολυνομοσχεδίου για τόσο σοβαρά ζητήματα της Παιδείας, εν μέσω πανδημίας, χωρίς την δυνατότητα αντίδρασης από την Ομοσπονδία. Για την ουσία του νομοσχεδίου θα ακολουθήσει  άλλη ανακοίνωση της ΑΔΕΚΕ.
Πρέπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε σοβαρά πια. Θα χρειαστεί, όπως φαίνεται, σθεναρή και μαζική αντίσταση για αυτά που ζούμε και για αυτά που έρχονται, πιθανά έως και μεγάλη απεργία. Αυτές οι απροετοίμαστες και αναιμικές απεργίες που γίνονται τα τελευταία χρόνια μόνο ζημιά κάνουν. Εσείς συνάδελφοι, με την συμμετοχή σας στην λήψη αποφάσεων, θα δείξετε αν η αγανάκτησή που εμφανίζετε στα κοινωνικά δίκτυα, είναι αληθινή.
Αδέσμευτη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών  ΑΔ.Ε.Κ.Ε.
Σέρρες  10-5-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: