ΑΔΕΚΕ

ΑΔΕΚΕ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

21ο Ενημερωτικό Σημείωμα συνεδριάσεων ΠΥΣΔΕ μηνός Νοεμβρίου

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το ΠΥΣΔΕ δε συνεδριάζει λόγω της επικείμενης αλλαγής των διορισμένων μελών. Όλες οι τοποθετήσεις, διαθέσεις, αποσπάσεις των συναδέλφων γίνονται με αποφάσεις του Διευθυντή Εκπαίδευσης. Δεν έχει ζητηθεί η άποψή μας, ούτε καν γνωμοδοτικά. Δε γνωρίζουμε αν συμβαίνει το ίδιο και με τον αιρετό της ΔΑΚΕ.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις του συμβουλίου υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε μας και στον αιρετό της ΔΑΚΕ :
 
·     Καταψηφίσαμε τη μετακίνηση του συναδέλφου ΠΕ11 από το ΓΕΛ Ροδολίβους στο Γυμνάσιο Αλιστράτης, γιατί διατίθεται ήδη και στο Γυμνάσιο Πρώτης, και η μετακίνηση δημιουργεί πρόβλημα και στο πρόγραμμα τριών σχολείων, ενώ το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί από συναδέλφους που είχαν ελάχιστο διδακτικό ωράριο. Ο αιρετός της ΔΑΚΕ συντάχθηκε με την διοίκηση.
·     Καταψηφίσαμε τη μετακίνηση

αναπληρώτριας συναδέλφου ΠΕ02 από το ΓΕΛ Ροδολίβους στο ΓΕΛ Ν. Σκοπού, γιατί η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ (διοίκηση + ΔΑΚΕ) δημιουργεί άλλο ένα πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου, και γιατί αναγκάζει την οργανικά τοποθετημένη φιλόλογο να αφήσει μαθήματα πρώτης ανάθεσης που διδάσκει από την αρχή της χρονιάς. Επιπροσθέτως, η συνάδελφος που έχει προσληφθεί για συγκεκριμένο κενό πρώτης ανάθεσης, βρίσκεται να διδάσκει μάθημα β’ ανάθεσης σε σχολείο που δεν υπήρχε κενό, και να πρέπει να συμπληρώσει ωράριο με πρόγραμμα. Άλλη παρενέργεια αυτής της απόφασης είναι η μετακίνηση πολύτεκνης συναδέλφου ΠΕ05 για δύο μέρες (4 ώρες) στο ΓΕΛ Ροδολίβους που διδάσκει ήδη σε τρία σχολεία διαφορετικών χωριών καθώς και άλλα δύο απογεύματα στα ΙΕΚ Σερρών και Ζίχνης. Έτσι, η διοίκηση και η ΔΑΚΕ αποδεικνύουν πώς αντιλαμβάνονται την αντιμετώπιση των συναδέλφων για «ανθρωπιστικούς λόγους». Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επανέλθουμε στο θέμα όταν ξανασυνεδριάσει το ΠΥΣΔΕ.
·     Είναι εντυπωσιακές οι κυβιστήσεις του αιρετού της ΔΑΚΕ. Έτσι τη μια φορά ψηφίζει να μην μετακινηθεί προσωρινά τοποθετημένος συνάδελφος για την κάλυψη κενού σε όμορο σχολείο, ενώ την άλλη προτείνει να γίνει αντίστοιχη μετακίνηση για τις ανάγκες της υπηρεσίας.
·     Διαφωνήσαμε με την πρόταση του συμβούλου Φυσικής αγωγής για συμπλήρωση ωραρίου των γυμναστών με αθλητικές δραστηριότητες εκτός ωρολογίου προγράμματος, επειδή ήταν ετεροχρονισμένη (ημερομηνία εγγράφου 5/10), όταν δηλαδή είχαν ολοκληρωθεί όλες σχεδόν οι τοποθετήσεις των γυμναστών. Θεωρούμε ότι σε τέτοια θέματα πρέπει να υπάρχει fair play. Αν το γνώριζαν όλοι οι γυμναστές από την αρχή θα ήταν διαφορετικά, αλλά όταν πολλοί πηγαίνουν σε δύο και τρία σχολεία για να συμπληρώσουν ωράριο, δεν είναι δίκαιο άλλοι συνάδελφοι να συμπληρώνουν ωράριο με τέτοια ευκολία.
·     Στις αναθέσεις των σχολικών βιβλιοθηκών υποστηρίξαμε ότι πρέπει να προηγηθούν συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, και δευτερευόντως, όσοι δεν μπορούν με κανέναν άλλο τρόπο να καλύψουν ωράριο λόγω ειδικότητας. Υπήρξαν συμφωνίες και διαφωνίες στις αναθέσεις.
·     Από την αρχή επιμέναμε ότι οι συνάδελφοι που πλεονάζουν πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες γραμματειακής υποστήριξης στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της πόλης και της περιφέρειας, καθώς και στα μεγάλα γυμνάσια που δεν έχουν γραμματέα. Αν το γυμνάσιο Λευκώνα είναι μεγάλο ή μικρό σχολείο, είναι θέμα οπτικής. Πάντως, είναι σίγουρα μικρότερο από το 2ο, το 6ο, Σιδηρόκαστρο, Ηράκλεια, Νιγρίτα, Ζίχνη κ.ο.κ. που δε διαθέτουν γραμματειακή υποστήριξη.
·     Οι υποχρεωτικές διαθέσεις στα ΙΕΚ αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα για τη γραμματειακή υποστήριξη. Δημιουργούν προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν και πρωί και απόγευμα. Τα ΙΕΚ δεν έχουν καμία σχέση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτές οι διαθέσεις ανοίγουν το δρόμο για υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε οποιοδήποτε δημόσιο φορέα. Θέσαμε το θέμα για διαμαρτυρία στην ΕΛΜΕ, όπως γίνεται Πανελληνίως, αλλά η απόφαση της προέδρου της ήταν να περιμένουμε την όποια αντίδραση της ΟΛΜΕ.
 Τζίκας Κώστας
Αιρετό τακτικό μέλος ΠΥΣΔΕ, Τηλ. 6977236838, ktzikas10@yahoo.gr

Ελληνούδης Γιώργος
Αιρετό αναπληρωματικό μέλος ΠΥΣΔΕ, Τηλ. 6972348223, geoellin@yahoo.gr

Μότας Άρης
Μέλος της αντ. Επιτροπής «Ενιαίου Ψηφοδελτίου», 6972319649, motasaris@gmail.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: